Termáltranszferes mobil RFID nyomtató a Zebrától

Kovács Attila, 2008. december 20. 18:30

Az amerikai Zebra Technologies bemutatta a világ első mobil RFID nyomtatóját. A két kivitelben készülő (hordozható P4T, RFID-kompatibilis RP4T) eszközök mind beltéri, mind kültéri alkalmazásnál, így gyártási, szállítási és logisztikai, kormányzati vagy más, nagy mobilitást igénylő területeken is használhatók. A Zebra újítása a mobilitásban rejlik. Az új hordozható nyomtatóval ugyanis bárhol és bármikor lehetővé válik címkék, blokkok nyomtatása.

A P4T címkéi hosszú távon olvashatók extrém körülmények között is. A nyomtató így kültéri címkézésnél is rugalmasan alkalmazható, ezért várhatóan az iparban, illetve a különböző gyártósoroknál lesz népszerű. A terepen, kiskereskedelemben, kormányzati szektorban dolgozók számára előnyt jelentő hordozható technológia gyorsan megtérülő haszonnal járhat. A termáltranszferes technológiát alkalmazó P4T nyomtató lehetővé teszi keményebb alapanyagú vonalkódok és nyugták készítését, melyek ennek köszönhetően hosszabb élettartammal rendelkeznek. Az RFID-t támogató RP4T változat teljesen kompatibilis az UHF EPC Gen 2 intelligens címkézési rendszerekkel.

A gyártó szerint az új berendezésekkel készült merev címkék különleges körülmények – erős napsugárzás, meleg, nedves vagy hideg éghajlat – átvészelésére képesek, ezért kültéri építkezéseknél, közművek építésénél, termelő vállalatoknál, disztribúciós raktárakban és más ipari területeken is használhatók. Legnagyobb előnyök a mobilitás mellett a nyomon követhetőség,  helymeghatározás és visszakövethetőség, valamint az, hogy a kiszállást igénylő tevékenységeket automatizálni lehet, ami hozzájárul a vásárlók jobb kiszolgálásához  és ezáltal növekvő elégedettségéhez.

A termáltranszferes vagy direkt termáltranszferes nyomtatásra alkalmas P4T és RP4T készülékeket 8 MB flash/16 MB SRAM memóriával látják el. Egy új megoldással egyszerűbbé vált az adatok és a papír betöltése. A 32 bites processzor és a beépített USB lehetővé teszi a vezeték nélküli és a vezetékes technikák közötti választást. A vezeték nélküli WPA2 protokoll pedig magas szintű adat- és hozzáférés-biztonságot eredményez. A P4T és a RP4T egyaránt támogatja a passzív EPC 1-es és 2-es osztályú protokollok alkalmazását is.