Újabb funkciókkal bővült a Google Android mobilplatform

Milkovits Gábor, 2008. december 20. 20:38

A Google, illetve a fejlesztésekkel megbízott privát csapat új funkciókkal bővítette a nyílt forráskódú Android mobiltelefonos szoftverplatform eszköztárát.

Először is az alapot jelentő Linux kernelt 2.6.27 verzióra frissítették és „alapszintű” x86-, azaz a PC-jellegű processzorplatform-támogatást rendeltek hozzá. Az új funkciók közül kiemelhető a SquirrelFish Java-gépezettel való kompatibilitás, az MMS-mentés, a videórögzítés, a böngészőből való kivágás és másolás, az integrált keresés, vagy a megszakított letöltések folytathatósága. Külső fejlesztők számára külön fontos lehet, hogy a megújult Android új API interfésszel rendelkezik a beszédfelismeréshez, a virtuális billentyűzet használatához, illetve az A2DP sztereó Bluetooth vezeték nélküli technológiához.

Az Android, nyílt forráskódú platform lévén, teljes körűen nyitva áll a külső fejlesztők előtt, így a Google az újításokat közzé is tette a ’Cupcake’ kód részeként, amit a szóban forgó fejlesztők alapként használhatnak. Egyelőre csak egy Android-alapú mobilkészülék van forgalomban, a tajvani HTC Dream, amelyet a T-Mobile USA G1 néven árusít az Egyesült Államokban. Ugyanakkor több gyártó, így a Samsung, a Sony Ericsson vagy éppen a kínai Lenovo is Android okostelefonokat tervez megjelentetni 2009-ben.