A Mac OS árulkodik az érkező iMacről és Miniről

Kiss Ádám Zoltán, 2008. december 21. 19:41

Egy Apple-fanatikus a vállalat következő termékfrissítésének nyomaira bukkant a Mac OS-ben, melyből kiderül, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem szűnik meg a Mac Mini, sőt erősebb lesz, mint valaha.

Az első felfedezés után több szakértő is megerősítette a hírt, miszerint az Apple operációs rendszerében már létezik egyes következő modellek támogatása, és ebből tudni lehet, nagyjából mire számíthatnak a felhasználók a közeljövőben. Alighogy a vállalat bejelentette, hogy a 25 éves Macworld rendezvénysorozat utolsó darabja a most következő januári lesz, máris kisebb lesz a meglepetés. A bombasztikus bejelentésekkel operáló Apple terveiből most akaratlanul is kiszivárgott néhány részlet.

Az operációs rendszerből kiderül, hogy a Mac Mini nem szűnik meg, hanem egy videós képességekre jobban kihegyezett eszköz formájában újul meg. Amikor ezt a modellcsaládot piacra dobták, igazi újdonságnak számított kis méretével, ám azóta egyrészt rengeteg gyártó követte a példát jóval olcsóbban, másrészt időközben megszületett a netbook-nettop kategória, sokat elvéve a Mac Minik vonzerejéből. Az Apple azonban a korábbi híresztelésekkel ellentétben ezekre a fejleményekre nem a sorozat kifuttatásával válaszol, hanem többek között az MCP79-es chipset beépítésével, ami magába foglalja az Nvidia 9400M grafikus processzorát. Ugyanezt a MacBookból ismert megoldást választja a cég az iMac esetében is, így két erős videós képességekkel és natív HD támogatással rendelkező modellsorozatot bocsát majd ki várhatóan januárban, iMac 9,1 és Mac mini 3,1 verziószámmal, éppen azon a területen erősítve, ahol a netbook-nettopok nem versenyképesek, a képkezelés terén.