BalaBit: az idén 600 millió forint bevétel

MTI Sajtóadatbank, 2008. december 29. 13:22

A mintegy 70 főt foglalkoztató BalaBit IT Security tíz évvel ezelőtt egyszemélyes társaságként indult, bevétele az idén meghaladja a 600 millió forintot, adózás előtti eredménye pedig 20 millió forint lesz.

A magyar magántulajdonban lévő vállalatnak a világ minden kontinensén vannak ügyfelei, bankok, iparvállalatok, kormányzatok, amelyek a BalaBit ingyenes naplózó szoftverét, a syslog-ng-t használják.

A naplózás az informatikai eszközökön történt automatikusan végbement vagy a felhasználó által generált események regisztrálása későbbi visszakereshetőség céljából. A naplók magukon a számítógépeken keletkeznek, ám ezeket biztonsági és üzemeltetési szempontokból célszerű egy központi helyen gyűjteni. A BalaBit által fejlesztett syslog-ng szoftver ezt a központi gyűjtő infrastruktúrát hozza létre.

A BalaBit becslése szerint a világon működő szerverek 5-10 százalékát naplózzák a magyar vállalat ingyenes szoftverével, ami egyben piacot is jelent a cég kereskedelmi szolgáltatásai számára, mivel a nyílt forráskódú program használóinak is, illetve az ingyenes verziónál jobb fizetős megoldás is jó eséllyel talál gazdára a szabad verzió elégedett felhasználói között.

A BalaBit tavaly 438 millió forint bevételre és 15 millió forint nyereségre tett szert, míg 2006-ban a bevétele 295 millió forint, nyeresége pedig 11,2 millió forint volt.