MSI minilaptop hibrid adattárolási technológiával

Milkovits Gábor, 2008. december 31. 13:07

A tajvani MSI a cég állítása szerint a világon elsőként olyan netbookot hoz forgalomba, amely egyszerre van felszerelve flash SSD háttértárral és hagyományos merevlemezzel.

Az MSI U115 különféle konfigurációkban, 8 vagy 16 GB-os flash SSD-vel, illetve e mellé 120 vagy 160 GB-os winchesterrel ellátva kerül forgalomba. A készülék 1024x600 képpontos, 10” képernyővel, 1,6 GHz-es Intel Atom Z530 processzorral, 2 GB RAM-mal, valamint az internetes videótelefonáláshoz 1,3 vagy 2 megapixeles kamerával rendelkezik, azaz a hibrid adattárolástól eltekintve nagyjából megfelel egy átlagos mini-laptopnak. A gyártó szerint a flash SSD és a merevlemez együttes alkalmazása azért praktikus, mert így sem a gyorsaság, sem a biztonság, sem az energiatakarékosság, sem pedig a kapacitás tekintetében nem kell kompromisszumot kötni.

A rendszer úgy működik, hogy amikor csak lehet, a flash SSD-t használja, ily módon a lehető legkevésbé merítve le az akkumulátort. Az MSI mindezért cserébe ugyanakkor kénytelen lemondani az optikai meghajtóról, no és valószínűleg a készülék ára sem lesz kevés, bár a forgalmazással kapcsolatban egyelőre nem közöltek információt.