SSD kapacitáscsata

Széll Zoltán, 2009. január 2. 18:38

A szilárdtest-meghajtók (SSD) népszerűsége és elterjedésük gyorsan nő. A gyártók a növekvő igényeket szeretnék minél messzebbmenően kielégíteni, és ezért egyre inkább a meghajtók kapacitására összpontosítanak. A „főfolyam” SSD meghajtók kapacitását 80 GB-ra vagy kisebbre korlátozták. Ezért a nagyobb kapacitású SSD meghajtók ára sokkal magasabb, mint a hasonló kapacitású merevlemezes meghajtóké.

Az Intel januárban kezdi meg a 160 GB-os, 2,5 hüvelykes X25-M szilárdtest-meghajtó szállítását. A vállalat tervezi egy 160 GB-os, 1,8 hüvelykes változat – X18-MM SSD – bevezetését is, szintén januárban. Az nem titok, hogy az Intel szilárdtest-meghajtói nagyon gyorsak, de kérdés, hogy ezek  mikor kerülnek a felhasználók kezébe. A lapkagyártó óriás ugyanis 2009-re még nem bocsátott ki SSD úttérképet. Ezzel szemben a nagy versenytársak, a Toshiba és a Samsung már előbbre léptek és többet mutatnak idei terveikből.

A Samsung a világos 2009-es SDD úttérképpel már tiszta képet kínál a felhasználóknak. A vállalat már november vágén megkezdte a 256 GB-os MLC (multi-level cell) meghajtók tömeggyártását, amely az Intel X18-M SSD eszközzel egy időben lesz kapható.A Samsung 2009-ben egy 512 GB-os SSD meghajtónak is ajtót nyit.

A Toshiba 256 GB-os SSD maximális olvasó és író sebessége a Samsung hasonló kapacitású termékének csak közel a fele, de gyorsan növelik az SSD merghajtók kapacitását. Már bejelentették, hogy január elején a CES 2009 szórakoztatóelektronikai kiállításon bemutatják a világ első 512 GB SSD meghajtóját. A vállalat azt is bejelentette, hogy az MLC SSD meghajtók következő generációja 64 GB, 128 GB és 256 GB kapictású változatokat is tartalmaz, amelyek maximális író- és olvasósebessége 240 MB/s és 200 MB/s. Ha ez igaz, akkor ezek a termékek - az eddigi ismeretek szerint - a leggyorsabb MLC alapú meghajók lesznek, amelyeket ebben az évben vásárolni lehet.

A kapacitás és a sebesség mellettt a harmadik legfontosabb faktor az ár, amely meghatározza, hogy végül is melyik cég terméke lesz a győztes. Mind a három gyártó azt várja, hogy a sok száz vagy ezer dolláros árak zuhannak (pl.: a Samsung az 512 GB-os eszközt 1652 dollárért szállítja majd) és az óriási kapacitású eszközök (szerverekhez) kivételével a merevlemezes meghajtókénak közelébe kerülhetnek.

Ipari elemzők azt várják, hogy az SSD meghajtók elsősorban a hordozható számítógépek piacán számíthatnak sikkerre, és ezért elterjedésük itt várható leginkább.