Elfogadhatatlan a Viasat3 jelentős műsordíjemelése

Kovács Attila, 2009. január 12. 18:01

A hazai kábeltelevíziós (ktv) szolgáltatók és szakmai szövetségeik szerint elfogadhatatlan a Viasat3 tévécsatorna az idei évre tervezett, alapos ok nélküli, indokolatlan mértékű (közel duplájára történő) műsordíj-emelése. A szolgáltatók országszerte sok helyen arra kényszerülnek, hogy megszüntessék a Viasat3 tévécsatorna műsorának továbbítását.

Már eddig több mint 250 település több mint 200 ezer háztartásában voltak kénytelenek a szolgáltatók a kínálatból kivenni és más hasonló tematikájú programmal helyettesíteni ezt a műsort. A kényszerhelyzet egyelőre elsősorban azokat a kisebb méretű ktv vállalkozásokat érinti, amelyeknek a tévétársasággal kötött műsorelosztási szerződése 2008. december 31-én lejárt. A több mint 400 kis-és közepes ktv-szolgáltató országos szakmai-érdekvédelmi szövetségei (MKSZ, MKHSZ) a vállalkozások döntését indokoltnak tartják és az előfizetők megértését kérik. A kirívó díjemelést az érintett kábelszolgáltatók jelentős része nem tudta elfogadni, mert a díjnövekmény nem tükrözi a műsor ár/érték arányának alakulását és nem párosulna a tartalom erősödésével vagy más olyan előnnyel, ami azt egyébként indokolttá tenné.

A már kódoltan sugárzott, de egyre növekvő műsordíjak mellett is népszerűséget szerzett tévécsatorna legutóbb egy évvel ezelőtt hajtott végre 60 százalékos áremelést. Az utóbbi időben ráadásul a tévéprogram relatív értékvesztése is tapasztalható volt, azáltal, hogy a közkedvelt Bajnokok Ligája futballmérkőzéseket a tulajdonos áthelyezte az időközben bevezetett TV6 csatornájára. Ezzel egyidejűleg a műsorpiacon megjelent néhány hasonló, de jóval kedvezőbb terjesztési feltételeket és a nézőknek azonos minőségű szórakozási lehetőséget kínáló versenytárs csatorna is.

A két szövetség tagvállalatai jelezték, hogy a Viasat3 esetében semmilyen mértékű áremelést nem tartanak elfogadhatónak, ezért a szerződések lejártával sokuk már most arra kényszerült, hogy műsorkínálatát módosítsa és a Viasat3 továbbítását 2009 januárjától megszüntesse. A változásról a szolgáltatók előfizetőiket a jogszabályokban előírtak szerint idejében tájékoztatták és gondoskodnak arról, hogy a Viasat3 helyett másik, hasonló tematikájú, szintén jelentős érdeklődésre számot tartó csatorna vagy csatornák kerüljenek a kínálatba.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MKHSZ) bízik, hogy e lépés szükségességét az előfizetők is megértik. A szakmai-érdekvédelmi szervezetek álláspontja szerint nem engedhető meg, hogy a kábelszolgáltatás összköltségében jelentős hányadot képviselő műsordíj kizárólag a tévécsatornák egyoldalú, piaci körülményeket is figyelmen kívül hagyó döntésén múljon, mert ennek nyilvánvaló árfelhajtó hatása a szolgáltatásra nézve beláthatatlan következményekkel járna. Mivel a Viasat3 keretszerződését a tévétársaság időközben január végéig meghosszabbította, a ktv-s szakmai-érdekvédelmi szervezetek azt remélik, hogy még január vége előtt létrejöhet olyan ésszerű és elfogadható szerződési feltételrendszer, amely a szolgáltatókat nem hozza kényszerhelyzetbe, és amely alapján a Viasat3 a jövőben is eljuthat a nézőkhöz.