Nikkei: százmilliárd jen veszteséggel számol a Sony

Milkovits Gábor, 2009. január 13. 19:44

A japán Nikkei üzleti hírújság beszámolója szerint a Sony százmilliárd, a rivális Toshiba pedig akár kétszázmilliárd jen veszteséggel kalkulál az idén március végéig tartó 2008-as üzleti évre.

A fenti összegek nagyjából 230, illetve 470 milliárd forintnak felelnek meg, ami jól illusztrálja az ügy jelentőségét. Szintén a helyzet súlyosságát mutatja, hogy a Sony utoljára 14 éve volt kénytelen működési veszteségről beszámolni. A hírre reagálva az elektronikai társaság részvényeinek árfolyama 9 százalékpontot zuhant a tokiói tőzsdén, ami azt jelenti, hogy a vállalatóriás értéke közel kétmilliárd dollárral csökkent. A Toshiba esetében 8 százalékpont volt az árfolyamesés. A Sony korábban még 200 milliárd jen (kb. 470 milliárd Ft) működési profittal számolt, a Toshiba pedig 150 milliárddal (350 milliárd Ft).

A Nikkei meg nem nevezett hírforrása azzal indokolta a negatív korrekciót, hogy a gazdasági válság hatására csökkent a kereslet az elektronikai termékek iránt, a készletek felhalmozódása pedig áresést eredményezett. A Sony még decemberben takarékossági intézkedéseket helyezett kilátásba: mintegy 16 ezer munkahely megszüntetését és egyes perifériális tevékenységek leépítését. Elemzők azonban a mostani bejelentés után úgy látják, hogy állandó, teljes munkaidős állások felszámolására is szükség van a vállalatnál, az eddig tervezettnél nagyobb mértékben, emellett pedig tanácsos lenne megválni a pénzügyi tevékenységet folytató üzletágtól. A Sony egyelőre nem kommentálta hivatalosan a hírt.