Közel negyedével csökkent a DRAM-gyártás az utolsó negyedévben

Milkovits Gábor, 2009. január 13. 20:17

A tajvani DRAMeXchange beszámolója szerint 2008 végén a keresletcsökkenés hatására világszerte 22, Tajvanon pedig 55 százalékkal visszaesett a DRAM memóriacsipek gyártása.

A DRAM piacon már a gazdasági válságot megelőzően is túlkínálat és ebből fakadóan komoly árverseny volt, így a globális krízis különösen érzékenyen érintette az ágazatot. A túltermelés még 2006-ban vette kezdetét, amikor a gyártók többsége megkezdte a 300 mm-es technológiára való átállást. A válság hatására 2008 végén bevezetett termeléscsökkentő intézkedéseknek a hírforrás szerint van foganatjuk; a legtöbb DDR2 termék ára stabilizálódott, vagy éppen visszatért a tavaly nyári szintre. Ami önmagában is eredményként könyvelhető el, hiszen a számítógépes memóriacsipek ára július és december vége között akár 60 – 80 százalékot is csökkent.

A tajvani hírforrás szerint a gyártók a nehézségek ellenére viszonylag optimisták, elsősorban a visszafogó intézkedések gyors hatásának köszönhetően. A DRAM-cégek illetékesei kiemelték, hogy az árak és a piac az év során akár vissza is találhatnak az egészséges szintre, már ha a PC-gyártók felől mutatkozó kereslet is ismét növekedni kezd.