Több mint 3 millió .eu domain

Milkovits Gábor, 2009. január 14. 21:04

A regisztráció 2005. decemberi kezdete óta több, mint 3 millió .eu kiterjesztésű, csúcsszintű európai webdomaint jegyeztek be, adta hírül a regisztrációt az Európai Bizottság nevében végző Eurid.

Ezzel az eredménnyel a .eu a negyedik legnépszerűbb földrajzi domain-kiterjesztés lett Európában. A regisztráció üteme ugyanakkor fokozatosan csökken: míg három évvel ezelőtt, a csak cégek és intézmények számára nyitott periódus első órájában 70 ezer bejegyzés született, a hárommillióhoz hiányzó utolsó 200 ezer regisztrációhoz már közel 9 hónapnak kellett eltelnie. Ennek ellenére Viviane Reding, az Európai Bizottság Informatikai és Távközlési Biztosa úgy nyilatkozott az alkalom kapcsán, hogy a három év alatt elért eredmény mindenképpen sikernek nevezhető. Reding szerint a regisztráció mértéke jól mutatja, hogy az internetet használók jelentős része ki óhajtja fejezni a világhálón is európai identitását.

A .eu domain-bejegyzések terén továbbra is Németország vezet a regisztrációk 30 százalékával, míg a második Hollandia 14, a harmadik pedig Nagy-Britannia 12 százalékkal.