További 4000 embert küld el, Nagy-Britanniából ki is vonul a Motorola?

Milkovits Gábor, 2009. január 15. 20:17

A Motorola bejelentette, hogy a veszteségekre való tekintettel idén mintegy 4000 embert tervez elbocsátani, eközben pedig olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a társaság, legalábbis átmenetileg, kivonul a brit piacról.

A Motorola 7–7,2 milliárd dolláros bevétellel kalkulál 2008 utolsó negyedévére vonatkozóan, miközben elemzők korábban 7,5 milliárddal számoltak. Mindez 7,5 centes veszteséget jelent részvényenként, holott az elemzők arra számítottak, hogy az amerikai székhelyű mobiltelefon-gyártó oly sok veszteséges negyedév után végre magához tér és papíronként 3 cent profitot is termel. A fentiekre tekintettel a cégnél úgy döntöttek, hogy 2009-ben az eddigi elbocsátásokon felül további 4000 embert elküldenek, ami idén 700 millió dolláros, utána pedig évente 1,5 milliárd dolláros megtakarítást hozhat a cégnek.

A legtöbb elbocsátásra a legproblémásabb mobiltelefonos-üzletágban kerül majd sor, állítólag legalább 1000 adminisztratív dolgozót is elküldenek. Decemberben a Motorola azt is bejelentette, hogy befagyasztja a nyugdíjakat és a vezetők fizetését.  Legérdekesebb mégis az a hír, amely szerint a vállalat gyakorlatilag teljesen ki készül vonulni a brit piacról, mindössze két kereskedőt hátrahagyva, akik az exkluzív, gyémántberakásos Diamond Motopure H12 forgalmazását szerveznék a Seldridges áruházzal közösen. A visszatérést állítólag 2011-re tervezi a Motorola, amely mindeddig nem reagált az értesülésre.