Obama mobilt dobnak piacra Kenyában

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 16. 17:08

Az új amerikai elnök nevével és egyik választási jelmondatával felvértezett mobiltelefont hoz forgalomba az elnök apjának szülőföldjén, Kenyában egy finn mobilcég. Nem, nem a Nokia.

A hivatalosan Mi-Obama névre keresztelt telefon a földrajzilag a közép-afrikai, stabilitását tekintve inkább a relatíve stabilabb dél-afrikai régióhoz tartozó Kenyában kerül forgalomba. Mint ismeretes, a most beiktatott elnök apjának szülőföldjéről van szó, ahol az eddig leginkább a kötelező sárgalázoltásról és szafaritúrákról ismert országban hihetetlen népszerűségre tett szert Barack Obama. Az országot a világ vezető lapjainak tudósításaiba bejuttató elnökről elnevezett készülék hátoldalán az Obama név szerepel, valamint a beígért változások és új politika megvalósítására utaló egyik szlogene, a „Yes we can” felirat található. A Mi-Obama modellnévben a „Mi” a gyártót jelöli, ezt a régóta piacon levő, ám nyugaton alig ismert finn gyártót, melynek értékesítési területe gyakorlatilag kizárólag az ázsiai, afrikai területekre korlátozódik.

A peremein az USA nemzeti színeire utaló készülék ettől a grafikai megoldástól kicsit a Nokia 5310-es XpressMusic zenetelefonjára hasonlító készülék nem tör a rivális babérjaira, egyszerű, könnyen használható, 128x128 pixeles kijelzőjű telefonról van szó, mely beépített FM rádiójával és piros lámpájával árában sem szeretne a nagyobb vetélytársra hasonlítani, mindössze 30 dollárba kerül. Nyugati forgalmazást egyelőre nem terveznek, de borítékolható, hogy a szimpatizánsok kedvéért a kompatibilis vételi körzettel rendelkező nyugati országokban és az eBayen nemsokára feltűnik a készülék.