Az EU megint előveheti a Microsoftot, ezúttal az Explorer miatt

Milkovits Gábor, 2009. január 17. 15:37

A Microsoft közleményben számolt be arról, hogy az Európai Unió illetékesei hivatalos megkeresésben kifogásolták a cégnek azt a gyakorlatát, hogy 1996 óta a Windows operációs rendszer részeként forgalmazza az Internet Explorer webböngészőt.

Az Európai Bizottság korábban a Windows Media Player esetében is ugyanezt vetette föl, kiemelve, hogy a cég visszaél a Windows operációs rendszer révén a PC-platformok terén élvezett mintegy 95 százalékos monopolhelyzetével. A Microsoft akkor végül is beleegyezett, hogy a Windowsnak egy a médialejátszó szoftver nélküli verzióját is forgalmazni fogja. Ennek ellenére emiatt, illetve szerverszoftvere kódjainak a külső fejlesztők számára való nem megfelelő mértékű megnyitása okán az EB végül is eddig összesen több mint egymilliárd euró bírságot szabott ki a szoftveróriásra.

A Microsoft ezúttal hivatalosan úgy reagált, hogy megígérte, megvizsgálja a panaszt és mintegy két hónapon belül válaszolni fog. Az EB a hivatalos megkeresésben a Microsoft közleménye szerint arra is hivatkozott, hogy amerikai bíróságok 2002-ben egyszer már törvénytelennek találták a Windows-Explorer árukapcsolást, igaz, valódi büntetés emiatt ez idáig nem sújtotta a szoftvercéget. A Microsoft nem zárta ki, hogy a tisztázás érdekében hivatalos bírósági meghallgatást kezdeményez az ügyben.