1100 embert küld el az AMD

Milkovits Gábor, 2009. január 17. 16:49

Az AMD bejelentette, hogy a társaság nehéz helyzete miatt mintegy 1100 dolgozójától kénytelen megválni, valamint csökkenti a fizetéseket is.

A jelentős előnnyel piacvezető Intel fő riválisának számító AMD-t a mostani gazdasági válság és a régóta zajló árverseny mellett az is sújtja, hogy 2006-ban piaci értékét jóval meghaladó összegért, 5,4 milliárd dollárért vásárolta meg az ATI grafikus csipgyártót. Azóta azonban pénzügyi mérlegében többször is jelentős értékcsökkenést volt kénytelen jóváírni: a tavalyi második negyedévben 800 millió, a negyedikben pedig a mostani bejelentés szerint 622 millió dollárt.

A fentiekre tekintettel Hector Ruiz elnök és Dirk Meyer vezérigazgató fizetése például átmenetileg 20 százalékkal csökken, míg az alelnöki vagy magasabb posztokon lévőké 15, a túlórára nem jogosultaké 10, a túlórásoké pedig 5 százalékkal lesz kevesebb Észak-Amerikában. Az 1100 fős leépítés a munkaerő 9 százalékát érinti és egyrészt a hordozhatóeszköz-részleg felszámolásából és a lemorzsolódásból, másrészt pedig további 900 fő elküldéséből áll össze. A csipgyártó egyelőre nem közölte, hogy mekkora megtakarításra számít az intézkedésekből.