IX. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny

forrás Prim Online, 2009. január 21. 16:20

2009. május 1-3. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a már hagyományosnak tekinthető BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny. Az extrém kihívásokat kereső programozóknak 2009. február 21-ig van lehetősége, hogy jelentkezzenek Európa egyik legrangosabb versenyére. A versenyt idén is a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete (MAVE) szervezi a Simonyi Károly Szakkollégium támogatásával, a döntő pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) kerül megrendezésre.

A háromfős csapatok 2009. február 21-i jelentkezési határidőig interneten keresztül, a www.challenge24.org weboldalon jelentkezhetnek, amit február 28-án az első forduló, egy online erőpróba követ. A legjobbnak bizonyuló harminc csapat jut tovább a Műegyetemen 2009. május 1-3. között megrendezendő 24 órás döntőbe, ahol a nyeremények összértéke meghaladja az 5000 Eurót.

Sem az elektronikus előválogató, sem a helyszíni döntő során nincs megkötés a versenyzők által használt fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre vonatkozóan. Akárcsak a selejtező fordulóban, a helyszíni versenyen is a saját számítógépeiken dolgoznak a résztvevők, a szervezők a helyszínen csak elektromos áramot és a verseny idejére létrehozott helyi hálózathoz való csatlakozást biztosítják. Ezzel a megközelítéssel oly módon lehet egyenlőséget tenni a csapatok között, hogy mindegyikük a számára leginkább kényelmes körülmények között versenyezhet, természetesen külső segítség igénybevétele nélkül.

A feladatokat idén is a BME informatika karának doktorandusz hallgatói írják, így a tavalyihoz hasonlóan érdekes megmérettetésre számíthatnak a versenyzők. A problémák megoldásához, az eredményes szerepléshez gyors és precíz kódírási képesség mellett szükség van hálózati-, mesterséges intelligencia-, algoritmus elmélet- és számítógépes grafikai jártasságra, valamint jól működő csapatmunkára. (Korábbi évek feladatai: http://challenge24.org/2009/history)

A verseny rangjához és színvonalához az elismerésen túl a támogatókon, valamint az általuk felajánlott 5000 Eurós díjazás járul hozzá. A győztes csapat az idei verseny után is hazaviheti a vándorkupát és a fődíjat.

A szervezők az eddigi hagyományokhoz híven ebben az évben is népes nemzetközi mezőnyre számítanak. A versenyre tavaly 207 csapat nevezett, 5 kontinens összesen 41 országából. Az európai országokon kívül olyan helyekről is regisztráltak, mint Brazília vagy Ausztrália. A tavalyi döntőben egy immáron harmadik éve visszatérő amerikai csapatot is üdvözölhettünk. A szervezők természetesen mindent megtesznek, hogy a versenyzői gárdát idén még tovább bővítsék és egy olyan versenyt rendezzenek, mely minden résztvevő számára felejthetetlen élményekkel és hasznos tapasztalatokkal fog szolgálni.

Az események minden érdeklődő számára nyomon követhetők lesznek a verseny hivatalos honlapján, a www.challenge24.org oldalon.