Átvágták a kábelt a vasárnap is dolgozó útépítők - Üzemzavar a T-Online-nál

forrás Prim Online, 2009. január 25. 15:41

Vasárnap kora délután összeomlott a T-Online internetszolgáltatása. Az Index információi szerint munkások vágtak el egy a gerinchálózathoz tartozó kábelt. Más internetes cégeknél is észlelték a problémát, mostanra a hálózat kezd magához térni.

Vasárnap délután leállt számos hazai weboldal, más szájtok elérése pedig a megszokottnál sokkal több időt vett igénybe. A hibát elsősorban a T-Com hálózatát használók észlelhették, de más szolgáltatóknál (Datanet, Pannon, Vodafone) is akadtak gondok, ami a gerinchálózat meghibásodására utal, egyes hírek szerint mindezt egy kábel elvágása okozta.

Az elérési problémák országosan jelentkeznek. Akadozik az Adatparkban és az Interware-nél üzemelő szerverek elérése, és gondok vannak a Pannon mobilnettel is. Az átlagosan 80-100 Gbps adatforgalmú BIX rendszerirányító forgalma kora a délutáni órákban a negyedével csökkent - tudta meg az Index.

A hibát az okozta, hogy délelőtt 11 óra 20 perckor Baranya megyében véletlenül átvágtak egy adatkábelt - közölte a Magyar Telekom Lakossági Szolgáltatások Üzletág Kommunikációs Igazgatósága, miután a hibát 15 óra körül elhárították.

A Baranya Megyei Online (BAMA) úgy tudja, az M6-os autópálya építése közben, Szekszárd és Tolna között átvágtak egy gerincvezetéket, vasárnap nem sokkal dél előtt. Az üzemzavar nem csak a vezetékes, de a mobil adatforgalmat is érintette - bár ez utóbbit a Prím Online dunántúli szerkesztője nem érzékelte (szerencséje volt, a helyzet városonként, térségenként eltérő lehetett - a másik szerk.).
A bajt csak tetézte, hogy a csúcsra járatott budapesti központ berendezéseinek egyikében hardverhiba is keletkezett, meghibásodott egy a forgalmat vezérlő készülék vagy számítógép.
A BAMA arról is beszámolt, hogy Baranyában a kórházi ellátásban, a mentők vagy a tűzoltók munkájában nem okozott problémát a rendszerhiba, de észlelték a "bajt".