Magyar Telekom: példátlan internetleállás történt, ami nem ismétlődhet meg

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 26. 08:25

Példátlan internetleállás történt vasárnap kora délután, ami nem ismétlődhet, és nem is fog megismétlődni - mondta a Magyar Telekom (MT) műszaki vezérigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére.

A magyarországi cég életében példátlan zavart egy optikai kábel átvágása indította el Tolna és Szekszárd között 11 óra 10 perckor - mondta Maradi István.

Az internetforgalom egyensúlyáért felelős eszközökre nagy terhelés nehezedett, két órán át kisebb-nagyobb fennakadásokkal még működött a rendszer, aztán az egyik hardver elromlott és "elindult a lavina". A hiba érintette a vezetékes és a mobilinternet-szolgáltatást, továbbá az IP TV-szolgáltatást, a mobiltévét, a mobilfizetést és a kábeltévét, mindent, ami internetprotokoll (IP) alapon működik. A MT munkatársai 13.30-kor elkezdték a hiba elhárítását és 14 óra után újraindult a rendszer, 15 órára pedig a hibás eszközt is kicserélték - mondta a szakember.

"Mindent megteszünk azért, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő" - mondta Maradi István arra a kérdésre, hogy lehet-e számítani hasonló esetekre.

Olyan váratlan dolog történt, amit csak az élet tud produkálni. Több egymástól független hiba összeadódása okozta a példátlan zavart - tette hozzá.

"Még elemezzük, hogyan történhetett, de már nagyjából látom, hogy mi miért történt és holnap délutánra pontos tervek lesznek, hogy ez többé soha ne ismétlődhessen meg" - hangsúlyozta Maradi István.