A lapkagyártók örülnek a Qimonda csődjének

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 27. 08:22

A világ félvezetőipara alig titkoltan ünnepli hétfőn az egyik német versenytárs, a Qimonda csődjét. A világon a nagyságra ötödik DRAM-gyártó, a világpiac 10 százalékát birtokló Qimonda pénteken kért csődvédelmet, hétfőn pedig jelentette, hogy telephelyein ugyan folytatódik a termelés, de csak "egyelőre".

A DRAM-memórialapkák évi 25 milliárd dolláros világpiaca harmadik éve szűkülhet az idén, miközben majdnem minden gyártó vészes, soha nem látott veszteségeket jelent már több mint egy éve, mert a főleg személyi számítógépekben használatos lapkák ára megállíthatatlanul esett a gyengülő kereslet és a korábban túlméretezett kínálat miatt.

A világ legnagyobb DRAM-gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics is veszteséges lett - történetében először - a tavalyi utolsó negyedévben, a DRAM-piac viszontagságai miatt.

A Qimonda az első a nagyobb cégek sorában, amely a válság miatt bedobta a törülközőt, és ezzel - persze akaratán kívül - utolsó segítséget adhat versenytársainak: növelhetik piaci részarányukat, csak ezúttal új, öldöklő árleszállítási verseny nélkül, sőt, még áremelkedésre is van némi kilátás. Egyes iparági elemzők azt is megkockáztatják, hogy a Qimonda kimúlása nyomán - tekintettel a kisebb kínálatra - a többi gyártó árai elérhetik legalább a termelési költség szintjét, habár a teljes piac nyomott marad. Az irányadó DDR2 1Gb memórialapka ára a jelenlegi kevesebb mint 1 dollárról 1,20-1,50 dollárra emelkedhet, ami már fedezné a termelés készpénzszükségletét, írták a londoni DRAMeXchange piacfigyelő cég szakértői hétfőn.

Ha a Qimonda kiválását a többi gyártó nem próbálja eddig bejelentett kapacitáscsökkentései lassításával, visszacsinálásával is meglovagolni, akkor a Qimonda miatt 10 százaléknyi kínálat hamarosan kiesik, és így idén a világkínálat növekedésének lassulása várható, ami segíthet az áraknak.

A világ összes gyártója tavaly. amikor a bevétel már második éve csökkent, 25,2 milliárd dollár bevételre tett szert DRAM-lapkákból, ez 19,8 százalékkal kevesebb a 2007-esnél, az iSupply piackutató cég összesítése szerint. Elemzői további 4,3 százalékos csökkenést jósolnak alapesetként idénre.

A Qimonda a tavaly szeptemberrel zárult üzleti évében 2,987 milliárd eurós veszteséget írt az adó utáni rubrikába, az egy évvel korábbi, 296 milliós veszteség után.

A Qimonda a német Infineonhoz tartozik, amely az egyik legnagyobb európai félvezetőgyártó. Az Infineon 2006. májusban kiszervezte a Qimondát, 2006. augusztusban részben tőzsdére vitte, jelenleg 77,47 százalékot tart belőle, és a korábbi terv az volt, hogy idén év elején 50 százalék alá csökkenti a részesedését. A Qimondával az Infineon a forgalmának ugyan közel a felétől vált meg, de függetlenítheti magát a nagy áringadozásoknak kitett DRAM memória-áramkör piactól. A jelentősen zsugorodó Infineon az autóipar és a távközlés számára gyártott termékeire akar összpontosítani.

A tavaly szeptemberrel zárult üzleti évben az Infineon adó utáni vesztesége 3,122 milliárd euróra ugrott az előző évi, 368 milliós hiányról, de a Qimonda nélkül számolva a vesztesége csak 135 millió euró lett volna az előző évi, 37 milliós hiány után.