Könyvtári védelem nélkül elveszhet a digitális örökség

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 27. 09:08

Örökre elvész a digitális kor öröksége, ha nem kapnak a honlapok és más digitális anyagok a könyvekhez és a kéziratokhoz hasonló védelmet - figyelmeztet a brit nemzeti könyvtár igazgatója.

Lynne Brindley szerint a gyors technológiai fejlődés következtében veszélybe került a kulturális örökség. Mindörökre eltűnhetnek még a családi fényképek is, ha készítőjük meghal és számítógépéről vagy digitális kamerájáról nem mentik ki a felvételeket. "A jövő történészei így források helyett fehér foltot találnak majd a XXI. század elejéről" - mondta a British Library vezetője.

Az információvesztés egyik legjobb példája az elnökváltás az Egyesült Államokban, amelynek során nyomtalanul eltűntek a Fehér Ház honlapjáról George W. Bush munkásságának dokumentumai. A 2000-es sydneyi olimpiához kapcsolódó több mint 150 honlap anyagai is a digitális süllyesztőbe kerültek volna, ha az ausztrál nemzeti könyvtár nem archiválja valamennyi oldalt. "Egész nemzetek kollektív emlékezete veszhet oda, ha ilyen ütemben folytatódik a digitális adatok pusztulása" - mondta Brindley.

Az első ismert angliai birtokösszeírás - a Doomsday Book - 1086-ban készült és még ma is olvasható. A tíz éve keletkezett digitális fájlok - például a kormányzat munkáját dokumentáló anyagok - jó része viszont már olvashatatlan, mert elavult a készítéséhez használt technológia, mondta a szakértő, aki szerint a kordokumentumok, emlékek gyűjtése és megőrzése most is a könyvtárak és archívumok feladata, mert a Google és más informatikai cégek nem végzik el ezt a munkát.

Lynne Brindley szerint a könyvekhez és kéziratokhoz hasonlóan gondoskodni kell az e-mailek, honlapok, online videók, sms-ek, fényképek, videók és digitális eszközökkel létrehozott egyéb dokumentumok védelméről. A munkát ráadásul megnehezíti, hogy szelektálni kell, "mert manapság sokkal több információ termelődik, mint bármikor korábban, és nem feltétlenül érdemes valamennyi arra, hogy megmaradjon az utókornak" - mondta a brit nemzeti könyvtár vezetője a The Daily Mail című londoni lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint.