A világ első 2 TB-os merevlemeze a Western Digitaltól

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 27. 22:02

A Western Digital piacra dobta a valaha kereskedelmi forgalomban kapható legnagyobb méretű szabványos kiépítésű merevlemezt.

Bár sokan vélik úgy, hogy a flash alapú SSD-k megjelenésével a merevlemezeknek lassan leáldozott, a gyártók véleménye a jelek szerint eltér ettől, és korántsem álltak le a fejlesztésekkel. Az SSD-k ugyan valóban kezdenek elérhető árkategóriába kerülni, de ez a mágneses korongok méretéhez képest kicsinek mondható kapacitással párosul, és még hiányoznak energiatakarékosságra és szoftveres támogatásra vonatkozó fejlesztések. Az SSD-k ugyanis valóban kevesebbet fogyasztanak, mint egy HDD működés közben, ám ezt a fogyasztást alapállapotban is produkálják, ami összességében kedvezőtlen a felhasználó számára. A ma ismert egyik elfogadható árú modell 150 GB-os, ami ugyan már valóban használható méret szemben a korábbi 32 GB-os termékekkel, de eltörpül a bejáratott és olcsó HDD típusok mellett.

Éppen ezért a merevlemezgyártók előremenekülnek az olcsó kapacitás felé, ennek tipikus példája a Western Digital 2 TB-os friss modellje, mely 4 darab 500 GB-os lemezt olvaszt egybe, és ez a kapacitás az SSD-k terén még szóba sem jöhet. Az energiafogyasztásra vonatkozó aggodalmakat is ügyesen célozzák meg, mivel az új HDD képes 7200 és 5400 fordulaton is dolgozni, ez utóbbi egy kvázi energiatakarékos üzemmód, átlagos használat mellett minimális teljesítmény-visszaeséssel spórol a wattokon.