Oroszország újabb rendszerváltásra készül

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 27. 22:15

Az IT költségekben egyre nagyobb szerepet kapó szoftverkiadásokon spórolna Oroszország, mely saját független operációs rendszer kifejlesztését tervezi.

Ha összehasonlítjuk az IT költségekről készült képzeletbeli pillanatfelvételt 15-10, majd 5 évvel ezelőttről a maival, akkor világosan látszik, hogy a hardverárak állandó csökkenése mellett azok kapacitása szinte már szükségtelen mértéket is elérte. A fizikai eszközpark fiatalítása tehát töredékébe kerül, ám a szoftveroldal nem hogy olcsóbb lett volna, de sokak szerint legalább szinten marad, vagy növekszik. A sokszor nehezen tervezhető frissítésekkel együtt igen jelentős kiadásról van szó, így nem véletlen, hogy kormányzati körökben időről időre felmerül egy alternatív rendszer bevezetése.

Erre jó példa németországi szövetségi kormányzat, tartományi és városi kormányzatok Linux iránti érdeklődése. Az ott már jórészt megvalósult tervekhez hasonló merült fel Oroszországban is, ahol szintén Linux alapú saját rendszerekre állnának át. Bár a részletek még nem világosak, elhangzott egy igen közeli céldátum, miszerint még 2009 során az összes oroszországi iskola Linuxra váltana, az oktatás pedig jellemzően a kormányzati szervek átállásának gyakorlati főpróbája. A mostani hírek újabb lökést adhatnak a gazdasági válság által tüzelt nyílt forráskódú átállásoknak, jellemző például, hogy a másik nagyhatalom, az USA területén 29 állam 3000 iskolája állt át csak 2008 szeptembere és decembere között a Linuxra, ami szinte egy lépésben 20 ezer körüli számítógépállományt jelent.