Szemet kímélő LG monitorok

Kovács Attila, 2009. január 28. 15:15

Új W53 Smart monitorjait mutatta be az LG, amelyek önműködően alkalmazkodnak a helyiség fényviszonyaihoz és a képernyő tartalmához, így tartós használat során kevésbé terhelik használójuk szemét. A 18,5 és 27 hüvelyk képátló közötti méretű képernyős perifériák 1366x768 felbontástól egészen 1920x1080p teljes nagyfelbontású (Full HD) képet kínálnak, 16:9-es képarányuk pedig tökéletesen megfelel a Full HD filmekhez és játékokhoz.

Az LG W53 Full HD felbontású monitorjai a „Smart technológiák” néven ismert intelligens funkciók teljes tárházát kínálják. Az önműködő fényerő-szabályozási funkció bekapcsolásával az LG W53 családba tartozó kijelzők a fényerőt és a kép egyéb beállításait automatikusan a helyiség fényviszonyaihoz és a képernyőn megjelenő tartalomhoz igazítják. A nap előre haladtával, a bejövő fény változásait a képernyő beállításai követik, és a fényerő folyamatos igazításával segítenek a szem megerőltetésének a megszüntetésében. A Smart funkciók, az önműködő beállításokon túl, a képernyőn megjelenő tartalmat is elemzik. Amikor a monitoron megjelenő kép sötét színeket tartalmaz, a képernyő fényereje megnövekszik, és fordítva, ha a tartalom fényereje túl magas, a monitor fényereje intelligens módon elhalványul. Az automatikus fényerő-szabályozási funkció nemcsak a képernyőn megjelenő kép minőségét javítja, de a háttérvilágítás intenzitásának csökkentésével az áramfogyasztást is jelentősen csökkenti. A monitoron egy időzítő is található, amely emlékeztet arra, hogy időnként álljunk fel a monitor elől és pihentessük a szemünket. Az időzítő a monitor egyéb funkcióit is irányító, egyszerűen alkalmazható felhasználói felületen állítható be órás időtartamokra vagy egy adott időpontra. A W53 felhasználóbarát jellegét mutatja, hogy az aljában egy közelségérzékelő van, amely észleli a kéz közeledését, és bekapcsolja a háttérvilágítást. Amikor pedig a készüléket nem használják, a fények elhalványulnak.

A W53 termékcsalád egyedi funkciója a mozi üzemmód, amely az internetes videók megtekintése során kiszűri a zavaró tényezőket. Az LG W53 Smart monitor termékcsaládjában az 1920x1080 képpontos Full HD felbontáson felül, a megjelenítők akár 50,000:1 digitális minőségi kontrasztaránnyal és 2 ms válaszidővel rendelkezhetnek. Híreink szerint az LG W53  Magyarországon a kiskereskedelmi forgalomban ez év májusától lesz elérhető.