A vártnál kisebb a Yahoo vesztesége

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 28. 18:32

Jóllehet a Yahoo a tavalyi nyereségből egyszeri kiadások miatt 300 milliós veszteségbe csúszott át az utolsó negyedévben, ez még mindig jóval a korábbi Wall Street-i várakozások fölött van.

A vállalat 303 millió dolláros veszteséget könyvel el 2008 utolsó negyedévében, ám ez a jóval rosszabb elemzői várakozások fölött van. A Yahoo részvényeinek nyeresége 17 cent volt, szemben a jóval gyengébb 13 centes várakozásokkal. A 303 milliós veszteség ugyan egyértelmű visszaesés az egy évvel korábbi hasonló időszak 2006 milliós nyereségéhez képest, ám időközben több nehézséget is túlélt a vállalat.

Az egyébként is kicsit perspektívát vesztett céget egyre jobban szorongatta a konkurencia, majd az elhúzódó és végül sikertelen Microsoft felvásárlási kísérlet okozott további bizonytalanságot, és mindezek után jött a gazdasági válság. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a cég majd 600 millió dolláros egyszeri költséget könyvelhet el a végkielégítések, átszervezések és a 101 százalékos létszámleépítés következtében, akkor az elsőre sötét képet festő 303 milliós veszteség már nem is olyan negatív kicsengésű.

A vállalat mindezzel együtt nehéz első negyedévet vár 2009-re, a tavalyi hasonló időszak 1,8 milliárdos forgalmától eltérően 1,5-1,7 milliárd dollárt, ám az optimista hangok szerint a helyzetben már az is elég jó a jelenlegi körülmények közepette, hogy nem nagyon rossz, és ezen csak segíthet a korábbi vezér Jerry Yang helyére kinevezett Carol Batz személyébe vetett bizalom.