Firefox Windows Mobile készüléken a jövő héttől

Milkovits Gábor, 2009. január 28. 22:02

A Mozilla bejelentette, hogy a jövő héten kiadja „Fennec” kódnevű, mobiltelefonos Firefox böngészőprogramját a HTC Touch Pro Windows Mobile rendszerű okostelefonhoz, természetesen egyelőre csak tesztelésre.

A HTC Touch Pro érdekes választás: egyfelől ugyanis egy 480 x 640 képpontos érintőképernyővel és QWERTY billentyűzettel felszerelt készülék, ami tág teret enged a szoftver képességeinek a kihasználásához, másrészt pedig maga az a tény lényeges, hogy Windows Mobile okostelefonról van szó. A Mozilla ugyanis eddig csak a Symbian-alapú Nokia N810-en tesztelte a hivatalosan Firefox for Mobile nevet viselő alkalmazást.

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a Mozilla nem óhajt egyetlen platformon leragadni a mobilböngészővel, a mostani újabb tesztváltozat azonban megerősíti, hogy jövőre egy Windows Mobile verzióra is számíthatunk.

A böngésző a PC-verzió ’Gecko’ motorján alapul, így teljes mértékben támogatja a JavaScript és AJAX megoldásokat. Emellett fel van ruházva azzal az ’intelligens’ címsorral is, amely a böngészési előzmények alapján kiegészíti a címet, ezáltal megkönnyítve a felhasználók dolgát, ami különösen fontos a mobiltelefonos alkalmazások esetében. A végleges verziót 2010-re ígéri a Mozilla: a szoftver valószínűleg tartalmazni fog egy olyan, a ’Weave’ projekt keretében kifejlesztett megoldást is, amely lehetővé teszi, hogy valaki a beállítások, az előzmények és a megnyitott oldalak megőrzésével váltson a PC-Firefoxról a mobiltelefonos verzióra, és fordítva.