Csökkenő digitális szakadék vakok és látók között

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 30. 10:10

A vakok is tudják használni ezentúl a Microsoft Windows Vista operációs rendszert vagy a Microsoft Office 2007 irodai szoftvercsomagot a Jaws for Windows 9.0 képernyőolvasó szoftver segítségével, amelynek magyar verzióját az Informatika a látássérültekért Alapítvány készítette el, sőt demo változatát feltette honlapjára.

A speciális szoftverek, mint a képernyőolvasó, képernyőnagyító programok azért szükségesek egy látássérült ember számára, mert csak ezek segítségével tudja használni a számítógépet. Az Informatika a látássérültekért Alapítvány 5-6 éve foglalkozik azzal, hogy vakoknak speciális szoftvereket honosít.

- Ilyen jellegű szoftverhonosítás Magyarországon nincsen, ezért csak külföldről tudunk szoftvertermékeket behozni az országba, amelyeknek el kell készítenünk magyar nyelvű változatát. 2002-ben honosítottuk a Jaws for Windows 4.02 szoftvert, majd ezt követte a program 5.10-es és 6.20-as változata. Ezután két évig nem tudtunk újabb verziót honosítani, így mostanra az amerikai gyártó már a 9.0-s verzióig haladt előre. Ez utóbbinak a honosítását végeztük el az elmúlt év második felében - mondta Szuhaj Mihály, az Informatika a látássérültekért Alapítvány elnöke.

- Miért volt szükség a Jaws for Windows 9.0 képernyőolvasó honosítására?

- Azért volt indokolt, mert a legutóbbi Jaws verzió óta továbbfejlődtek a népszerű szoftveralkalmazások, és ezeket a régi képernyőolvasó program már nem tudta tökéletesen kezelni. Az, hogy a Jaws for Windows képernyőolvasóból három évvel ezelőtti változat volt csak elérhető Magyarországon, visszafogta a vak felhasználókat az aktuális szoftverek megismerésében és használatában.

- Gyakorlati példát is tud mondani?

- Igen. Konkrét példa, hogy a Microsoft Windows Vista operációs rendszer, ami az elmúlt évben már elég széles körűen elterjedt Magyarországon, vak emberek számára nem volt használható, ugyanis nem volt olyan képernyőolvasó program, amely támogatta volna a használatát. Ha valaki új számítógépet vásárolt és azt operációs rendszerrel együtt adták el, akkor az már szinte kizárólag Vista volt. Megvette valaki a gépet, megkapta vele a Vistát és vak emberként nem tudta kezelni. Ezért nagyon szükséges volt az a képernyőolvasó program, amely gond nélkül kezeli ezt az operációs rendszert. Ugyanez a helyzet a Microsoft Office 2007 irodai szoftvercsomaggal. A korábbi képernyőolvasó változat egyáltalán nem tudta ezt kezelni. Tehát be kellett hoznunk az új képernyőolvasó programot, el kellett készítenünk ennek a magyarítását, honosítását és ez a 9.0-s már szépen együttműködik az Microsoft Office 2007-tel. Egyúttal tovább tökéletesedett az Office 2003 irodai szoftvercsomag támogatása is.

- Funkciók tekintetében milyen műveleteket tudnak elvégezni a vakok a képernyőolvasó szoftver 9.0-s verziójának segítségével?


- Az új szövegszerkesztőt, az új táblázatkezelőt csak ezzel tudják igénybe venni a vakok. De hogy mondjak még egy életszerűbb példát, ma már az internet használat hétköznapi dolognak számít, s itt is voltak korlátai a vak felhasználóknak, mert a korábbi Jaws változat nem tudott együttműködni az Internet Explorer legújabb kiadásával, illetve a Firefox internet böngésző programmal. A 9.0-s Jaws változat pedig az Internet Explorer 7.0-ra és már a 8.0-ra is valamelyest fel van készítve. A Firefox pedig most először válik elérhetővé egy vak felhasználó számára, nagy kedvvel veszik birtokba a látássérültek.

- Nagy az igény az új képernyőolvasó szoftver iránt?

- Azért nagy az igény, mert a számítógép nemcsak tanulási, hobbi vagy munkaeszköz egy látássérült kezében, hanem ennél sokkal több. Hivatalosan szólva a rehabilitáció eszköze. Egy olyan eszköz, amely vissza tudja hozni a vak embert a többségi társadalomba. Jobban tud integrálódni a kapcsolattartás, kommunikáció, információgyűjtés területén. Nem alakul ki digitális szakadék a többségi társadalom és a vakok között azáltal, hogy a látássérültek nem tudják igénybe venni ugyanazokat az informatika nyújtotta lehetőségeket, amelyeket ép társaik.

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány a Jaws for Windows 9.0 képernyőolvasó szoftver demo változatát honlapján elérhetővé tette. Ez a teljes értékű programhoz képest korlátozott, de nem szolgáltatásaiban, hanem időben. Ugyanis a program elindítását követően 40 percig működik, majd megszűnik a beszédtámogatás. Újabb 40 perces időkerethez a számítógép újraindításával lehet ismét hozzájutni. A szoftvert az alapítvány forgalmazza. Mivel elég drága (több százezer forintba kerül), az alapítvány azon dolgozik, hogy vak magánszemélyeknek adományozás útján térítésmentesen tegye elérhetővé.