Letölthető az Intel Moblin netbookszoftverének tesztváltozata

Milkovits Gábor, 2009. február 1. 18:02

Az Intel, illetve az általa támogatott fejlesztőcsapat kiadta Moblin elnevezésű, Linux-alapú, Atom processzoros mini-laptopokhoz fejlesztett operációs rendszerének alfa tesztváltozatát.

Az alfa ugyebár azt jelenti, hogy leginkább csak a szakmabeliek, valamint az igen kíváncsiak és bátrak számára ajánlott a telepítés, amit egyébként innen tehetnek meg. A Moblint főként a Fedora alapjain fejlesztették, azonban olyan irányban, hogy minél praktikusabban lehessen használni a kisteljesítményű netbook-okon. Éppen ezért a tesztverziót a kibocsátás előtt az Acer Aspire One és a Dell Mini 9 gépeken próbálták ki, állítólag meglehetősen sikeresen, főleg ami a gyors betöltést, illetve a kis lapkaigénnyel is viszonylag gyors és sokoldalú működést illeti. A kezelőfelület azonban egyes korai kipróbálók szerint még elmarad a hasonló gépeken futó Ubuntu-variánsok mögött, ezt azonban az Intel úgy kívánja orvosolni, hogy a végleges változatnál lecseréli a mostani könnyűsúlyú Xfce környezetet az általa nemrég vásárolt OpenedHand Clutter interfészére.

A netbook-használatot elősegítő komponensek között olyanok találhatók, mint az internetkapcsolat-kezelő alkalmazás, amely automatikusan optimalizálja az Ethernet, a WiFi, vagy a DHCP interfészeket, illetve a már említett betöltést gyorsító megoldás. A mostani alfa egyébként még nem támogatja a WiFi-t és különben sem igen ajánlott mindennapi használatra, stabilitási és esetleges biztonsági problémák miatt. Egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy a processzorgyártó mennyire veszi komolyan a Moblin-t, mivel több nyilatkozatból ítélve az Atom-alapú mini-laptopokat is csak félszívvel támogatja a cég. Ez persze érthető, hiszen a rendes laptop-CPU-kkal ellentétben az Atomon szinte alig van nyeresége az Intelnek.