Sun negyedév - elmozdulás az olcsóbb és költséghatékonyabb technológiák felé

Kovács Attila, 2009. február 3. 14:51

Hernádi József, a Sun Microsystems Magyarország ügyvezető igazgatója a Sun júliusban kezdődött pénzügyi évének második negyedévét értékelte. A legfontosabb megállapításai a következők.

Nemzetközi szinten a Sun a makro környezet hatásának tulajdoníthatóan bevételének csökkenéséről számolt be, de az elemzői várakozások felett teljesített, és számos termék területen kétszámjegyű növekedést tudott felmutatni. Magyarország mind európai, mind világviszonylatban jól teljesített. Sikerült az üzleti tervben kitűzött számokat hozni, sőt a forintgyengülés ellenére 13%-kal túlteljesítették a dollár alapú célt, az egy évvel korábbi időszakhoz képest 25%-ot növekedve. A korábbi negyedévekkel szemben, a termékértékesítés gyorsabban fejlődött, mint a szolgáltatási terület. A szerver-eladások árbevétele 25%-os növekedést mutatott, a tárolóeszközökben 35%-al túlteljesítve a terveket, 58%-os növekedést ért el a Sun Magyarország. A szolgáltatások értékesítésében éves szinten 17%-os volt a növekedés (dollár alapon).

Hernádi szerint most a válság közepette az informatika elsődleges fókusza, hogy miként lehet hatékonyabbá tenni a vállalati működést. Az ügyfelek nem annyira késleltetik, vagy befagyasztják az IT beruházásokat, mint inkább szigorúbban vizsgálják egy adott projekt megtérülési mutatóit, és ami rövid távú megtérüléssel kecsegtet, azt meg fogják valósítani. Megfigyelhető egy elmozdulás az olcsóbb és költséghatékonyabb technológiák felé, a Sun forgalmi számai is ezt mutatják.

A nemzetközi eredményekben is látszik, hogy azok az új Sun termékek a legsikeresebbek, amelyek kifejezetten ezen elgondolás alapján születtek. Ma már az árbevétel több mint egyharmada ezekből a termékekből származik. Ilyenek: a T sorozatú CMT (Chip Multithreading) gépeik, amelyeknek eladása 31%-al növekedett (most már évi 1,4 milliárd dollár árbevételt generálnak). A szoftver-értékesítés 21%-al nőtt, ezen belül a Java értékesítések 47%-ot a MySQL és infrastruktúra szoftverek pedig 55%-ot növekedtek. A nehéz gazdasági környezetben előtérbe kerülnek a nyílt forráskódú szoftverek, ez mind a nemzetközi számokban, mind a hazai piacon jól érzékelhető.

A Sun nyílt tárolási rendszereinek eladása világszinten 21%-ot növekedett. Ez éves szinten 100 millió dollárt jelent. Ebben a negyedévben (2008. október-december) jelentették be a 7000-es sorozatú flash alapú rendszereket (Amber Road), melyek további jelentős növekedést eredményezhetnek ezen a területen. A hazai növekedés jelentős részét a csúcskategóriás tároló rendszereikkel érték el, de az új termékek iránti kereslet is rohamosan nő. A Sun x86-os portfoliójának értékesítését mind nemzetközi, mind hazai szinten sikeresnek ítéli Hernádi. Az X64-es szerverek értékesítése 10%-al növekedett az egy évvel korábbi negyedévhez képest. Mindezt egy olyan környezetben, mikor a legtöbb gyártó csökkenésről számolt be.