A válság segíti az elektronikus számla terjedését

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 5. 11:09

A NetLock Kft. szerint a gazdasági válság is elősegíti az elektronikus számlázás elterjedését, hiszen az ezzel kapcsolatos befektetés fél-egy éven belül megtérül - mondta Rózsahegyi Zsolt, az elektronikus hitelesítés-szolgáltatással foglalkozó cég ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón.

Hozzátette: egy papíralapú számlának csak a postai díja több mint 80 forint, a teljes bekerülési költsége pedig a 300-400 forintot is elérheti, míg ha valaki legalább összesen ötszáz-ezer elektronikus számlát bocsát ki havonta, akkor egy dokumentum teljes költsége 45 forintra mérséklődik. Nagyobb, például ötezer számla esetén az összeg már csak 20 forint lesz dokumentumonként. Rózsahegyi Zsolt úgy vélte, az elektronikus számlának akkora előnyei vannak, hogy néhány éven belül hagyományos számlát már nemigen bocsátanak ki a vállalatok.

 Magyarországon a becslések szerint évente legalább 1 milliárd számla keletkezik. Rózsahegyi Zsolt szerint öt év múlva a számlák első példányának legalább a 10 százalékát már elektronikusan állítják ki, míg a másodpéldányoknak már az 50 százaléka keletkezik így.