Február 10. a biztonságosabb internet napja

Kiss Ádám Zoltán, 2009. február 10. 10:01

Az Európai Unióban a mai napot tűzték ki a biztonságosabb internet napjának, a közösség ezzel is fel szeretné hívni a figyelmet a gyermek és tinédzser korosztály védelmére.

A mai nap nem csupán az unióban, de világszerte kiemelt időpont a fiatalabb korosztályok védelme szempontjából, ám az EU hivatalosan is magáévá tette a kezdeményezést, az Európai Tanács pedig külön nyilatkozatban fejezte ki támogatását. A szervezők arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az internet terjedésével egyre lejjebb tolódik ki az a korhatár, ahol már kiterjedt internethasználatot figyelhetünk meg, ám ezzel nem tart lépést a kisebbek védelme.

A tinédzser korosztályról készült felmérés szerint a megfigyelt 20 ezer fő mindössze 49 százaléka találkozik bármilyen tartalomkorlátozással, a maradék 51 százalék minden weboldalt akadály nélkül használhat. Ez azt jelenti, hogy bármilyen védelem nélkül használják a közösségi oldalakat, ami veszélyeket is rejt magában. Nem véletlen, hogy 17 közösségi oldal is támogatja ezt a kezdeményezést, mivel egyre gyakoribb jelenség az online megfélemlítés, zaklatás, zsarolás, és ezekhez kiváló terep egy közösségi oldal. A Microsoft felmérése szerint az MSN tinédzser felhasználóinak 29 százaléka találkozott már ilyen jelenséggel internethasználat közben.

A most hatodik alkalommal megtartott nap az online pornográfia veszélyeire is fel szeretné hívni a figyelmet, mivel ennek napi jelenléte torzíthatja a fiatalok szexualitásról alkotott képét. A felmérések szerint a leginkább a francia (88%), a portugál (84%) és a görög (81%)szülők aggódnak gyermekeikért. Az összefogás legfőbb üzenete nem oldalak betiltása, hanem annak a nyilvánvalóvá tétele, hogy az internet terjedésével az online világhoz kötődő védelmet és oktatást is hasonló léptékben fejleszteni kellene, és ehhez minden tagország külön is hozzájárulhat támogatással, nemzeti alaptantervével, vagy éppen egy online, vagy telefonos segélyvonal üzemeltetésével. Ennek fényében elszomorító, hogy az egész EU-ban Észtország mellett egyetlen országra vonatkozóan nem található bejegyzés a helyi támogató szervekről a kezdeményezés honlapján - pedig képviselteti itt magát az újabban felvett Románia és Bulgária is, valamint a mély válsággal küzdő, még nem is EU-tag Izland is - és hazánk is.