Az Infineon bővíti ceglédi üzemét

forrás Prim Online, 2009. február 10. 12:07

Az Infineon Technologies 2012-ig 17 millió eurós beruházással bővíti teljesítmény-félvezetőket gyártó tevékenységét, termelőeszközöket vásárol és új gyártóüzemet létesít Cegléden. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a több, mint 200 új munkahelyet létesítő beruházás megvalósításához egyedi kormánydöntés alapján 1,4 millió eurós támogatást nyújt, az erről szóló szerződést ma írták alá.

A következő években az Infineon az IGBT-modulok (Insulated Gate Bipolar Transistor) gyártási volumenét több mint kétszeresére, évi mintegy 6 millió darabra növeli Cegléden. Az üzem ma összesen mintegy 470 alkalmazottat foglalkoztat, ebből 290 fő állít elő IGBT-modulokat. Az Infineon a gyártás teljes felfutásának arányában utóbbi területen 500 főre bővíti a foglalkoztatottak számát 2012-ig. Már 2009 áprilisától megkezdődik a termelés a mindössze tíz hónap alatt felépített új ceglédi üzemcsarnokban.

A ceglédi, ún. backend telephelyen az Infineon Technologies Cegléd Kft. és az Infineon Technologies Bipoláris Kft. működik. Ez utóbbi a warsteini Infineon Technologies Bipolar GmbH & Co. KG 100%-os tulajdonában lévő leányvállalat, mely az Infineon Technologies AG és a Siemens AG vegyes vállalata. Cegléden IGBT-modulokat, valamint nyomott kontaktusú tárcsatirisztorokat, tárcsadiódákat és bipoláris modulokat is szerelnek és mérnek, melyek a sokrétű ipari alkalmazás mellett elsősorban az energiaátvitelben és előállításban kerülnek felhasználásra.

A bíztató ceglédi jövőképet némiképp beárnyékolja, hogy a tavaly mintegy 3,5 milliárd eurós veszteséget felhalmozó Infineon az új gazdasági évét is minuszban kezdte, így a holnapra Münchenbe összehívott közgyűlés előtt a német lapokban már előzetesen magyarázkodásra kényszerült a cégvezér, Max Dietrich Kley, aki azonban úgy vélte, hogy nem bújhat ki a felelősség alól egy esetleges visszalépéssel. A nagy kérdés, hogy a cégcsoport talál-e kérőt eladósorba került leányvválalata, a Qimonda, számára, aki iránt - a hírek szerint - a kínai CSMC félvezetőgyártó érdeklődik a legerőteljesebben.