Otthoni energiafogyasztást nyomon követő alkalmazás a Google-től

Kiss Ádám Zoltán, 2009. február 11. 05:51

A Google egy izgalmas új alkalmazás tesztelését kezdte meg PowerMeter néven. Segítségével követhetjük otthonunk áramfogyasztását, akár háztartási készülékekre lebontva.

A Google egyelőre a vállalat alkalmazottai körében teszteli a cég szerverein keresztül a jövőben mindenki számára ingyenesen elérhető szolgáltatást. A rendszer lényege az egyre terjedő intelligens otthoni mérőszerkezetek adatainak hálózatba kapcsolása, nyomon követése, feldolgozása és elemzése. A világon eddig 40 millió ilyen eszközt adtak el, és néhány éven belül legalább 100 millió beüzemelésére lehet számítani. Barack Obama elnök csak az USA területén belül szeretné elérni a 40 milliós határt.

A begyűjtött adatokat magunk megtekinthetjük és napi, heti, napszaki bontásban elemezhetjük, míg külső felhasználók nem juthatnak személyes fogyasztási adatainkhoz, a Google az összesítéseket ugyan közreadja, de csak nagyobb blokkokban, névtelenül. Az új rendszer elterjedésétől döbbenetesen nagy energia-megtakarítást várhatunk, hiszen gyakorlati értelmet nyer, mit is jelent, ha egy hűtőszekrény nem A, hanem C kategóriás, és akár otthoni tüzek keletkezését is megelőzhetjük a gyanúsan felfutó fogyasztási értékek észlelésekor. A PowerMeter használatával a felhasználók számára érzékelhetővé válik, hogy mennyit fogyaszt számítógépük, vagy hogy csak a  „kikapcsolt” készenléti állapotú eszközeik annyit fogyaszthatnak, mintha egy 60 wattos hagyományos izzót égetnének egésznap, és mindezt azért, hogy a gyártók néhány centet spóroljanak egy olcsóbb áramkörrel, ami többéves szinten tízezres költséget jelenthet nekünk, jórészt tudtunk nélkül.

Az adatok megismeréséből adódó tudatosabb viselkedésből származó megtakarítás hatalmas mértékű lehet, gondoljunk csak arra, hogy az EU 100%-osan takarékos izzókra átállást előíró programja csak az Unióban Románia egyéves áramfogyasztásának megfelelő energiát takarít majd meg. A jelenlegi gazdasági válságban és energiafüggőségben pedig fokozottan érvényes a régi bölcsesség, miszerint az a legolcsóbb energia, amit nem használunk el.