Sun GlassFish Portfolio alkalmazási platform

Kovács Attila, 2009. február 11. 18:42

A Sun február 10-én jelentette be teljes, nyílt forráskódú alapokra épített alkalmazási platformját, a GlassFish Portfoliót. (Ismeretes, a GlassFish egy Java Enterprise Edition specifikációval kompatibilis alkalmazásszerver.) A szoftverportfolió (csomag) elemei a következők: GlassFish Enterprise Server 2.1, GlassFish Enterprise Manager, Glassfish Enterprise service Bus, GlassFish Web Space Server és a Glassfish Web Stack.

A GlassFish Enterprise Server 2.1 a GlassFish nyílt forráskódú alkalmazásszerver új változata. Ez egyben ez az új neve a Sun alkalmazásszerverének is, melynek így a verziószáma is megváltozott. (Sun Application Server 9.1 helyett a név ez után GlassFish Enterprise Server 2.1). Újdonságai: több mint ötszáz hibajavítás, javított session replikáció és GMS szolgáltatás.

A GlassFish Enterprise Manager részei: SNMP modul, amely natív SNMP eszközökkel monitorozhatóvá teszi a GlassFisht; Performance Advisor, amelynek tunermodulja képes az adott rendszer- és alkalmazáskörnyezetnek megfelelő optimális beállításokat végrehajtani; Management Rule modulja futás közben különböző paramétereket figyel és riasztást ad ki a paraméterek túllépése esetén; grafikus Performance Monitor az alkalmazásszerver moduljainak, illetve a rajta futó alkalmazásoknak a monitorozására. (A GlassFish Enterprise Manager csak vásárolt GlassFish Portfolióval rendelkező ügyfelek számára hozzáférhető.)

A GlassFish Enterprise Service Bus az OpenESB projekt legtöbb komponensének, a GlassFish alkalmazásszervernek és a Netbeans fejlesztőkörnyezetnek sunos technikai támogatással ellátott változata. Az OpenESB projekt célja nyílt forráskódú, szabványos (Java Business Integration, Java EE) integrációs/SOA platform kiépítése. Az OpenESB projektben, illetve az arra épülő GlassFish ESB eszközben nagyvállalati igényeket is kielégítő SOA keretrendszer érhető el.

A GlassFish Web Space Server az új generációs Sun Portal platform. A Sun portált nyílt forráskódra támaszkodva, Liferay 5.2 alapon fejlesztették.

A GlassFish Web Stack egy Integrált, teljesítményoptimalizált és technikai támogatással ellátott nyílt forrású szoftvergyűjtemény, amelynek része az Apache HTTP Server, GlassFish, Lighttpd, memcached, mod_jk, mod_perl, mod_ruby, MySQL Community, Squidés a Tomcat.