Több mint négymilliárd mobil világszerte

Milkovits Gábor, 2009. február 11. 20:36

A GSM Association iparági szervezet felmérése szerint a mobiltelefon-előfizetések száma világszerte meghaladta a négymilliárdot, 2013-ra pedig a hatmilliárdot is eléri majd.

Az előfizetések száma (beleértve a kártyás szerződéseket is) nem fedi pontosan a mobilfelhasználókét, mivel egyrészt a fejlettebb piacokon nagyon sokan egyszerre több készülékkel, vagy SIM kártyával rendelkeznek, másrészt pedig a szegényebb országokban sok családban egyszerre többen használnak egy készüléket. A két mobillal rendelkezők aránya Nyugat-Európában például eléri a 20 százalékot, de körülbelül hasonló lehet a helyzet Észak-Amerikában és egyes távol-keleti országokban is.

A GSM Association közleményében fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy nagyjából 100 millió mobilhálózati kapcsolat úgynevezett „mobil szélessávon” működik, ami konkrétan a HSPA szuper 3 technológiát jelenti. A viszonylag magas szám jó része laptopokhoz való mobil-internetes hálózati kártyákhoz tartozó előfizetéseket takar, ugyanakkor valóban egyre népszerűbbek a HSDPA-képes okostelefonok is. A közleményt a GSMA annak kapcsán adta ki, hogy 16-án, azaz nem egészen egy hét múlva kezdetét veszi Barcelonában a mobiltelefonos világ legnagyobb seregszemléje, a Mobil Világkongresszus.