17 százalékkal csökkentek a PC-csip eladások

Kiss Ádám Zoltán, 2009. február 12. 07:38

A világon a meghatározóan fontos tavalyi negyedik negyedévben 17 százalékkal kevesebb PC-csipet adtak el, mint egy hónappal korábban, és 11 százalékkal kevesebbet, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban, 1996 óta nem volt ilyen rossz a helyzet.

Ha az adatokat kicsit közelebbről nézzük, hogy a túltelített piacon a nyereség és az értékesítési darabszám korántsem áll egyenes arányban. Az előző hónaphoz viszonyított 17 százalékos visszaesés ugyanis a valóságban 18 százalékos bevételcsökkenést jelent, míg az egy évvel korábbi számokhoz viszonyított 11,4 százalék már 22,2 százalékos csökkenést okozott a bevételekben. Ez igen rossz eredmény, olyannyira, hogy az IDC 1996-ban megkezdett széles körű piacfelméréseiben még nem szerepelt ennél gyengébb adat.

Az egész 2008-as esztendő 10 százalékos növekedést hozott darabszámban, ami jól mutatja, hogy az év még bizakodóan kezdődött, ám itt is csupán minimális növekedést sikerült kicsikarni az alacsony árak miatt, így tavaly 0,9 százalékkal nőttek az iparág bevételei.

Gyártókra lebontva csupán a legnagyobb vállat, az Intel tartja magát. A cég az egy évvel korábbi pozícióját 76,7 százalékról folyamatos és egyenletes bővüléssel 81,9 százalékos piacrészre tornázta fel. A legnagyobb rivális AMD jelentősen gyengült, 23,1 százalékról 17,7 százalékra, ami a verseny beszűkülésével fenyeget, ez pedig végső soron a felhasználók kárára válik lassabb innováció és magasabb árak formájában. A mezőnyben ezek után hosszú szünet következik, majd a VIA Technologies foglalja el a harmadik helyet marginális, 0,4 százalékos részesedéssel.