EU: "piros gombot" minden játékkonzolra

Kiss Ádám Zoltán, 2009. február 13. 07:49

Az unió elismeri egyes videojátékok gyerekek fejlődésére gyakorolt kedvező hatását, ám szeretne mielőbb egy „piros gombot” látni minden konzolon, mely a szülők számára jelentene lehetőséget egyes tartalmak blokkolására.

Az EU számára az Európai Parlament egyik bizottsága dolgozta ki azt a tervezetet, mely megfogalmazta egy letiltó funkció szükségességét. A teljes szöveget tanulmányozva korántsem arról van szó, hogy a bizottság videojáték ellenes lenne. Általában véve elismerik, hogy a gyerekek fejlődése szempontjából rengeteg játék igen kedvező hatással van, ám tény, hogy léteznek brutálisan véres szoftverek is. Az ilyen játékok esetében a betiltás természetesen nem lehet megoldás, már csak azért sem, mert a konzolok vásárlói között igen sok a felnőtt. A kapcsolódó felmérés szerint azonban az is tény, hogy az európai gyerekek fele minden szülői felügyelet nélkül játszhat bármilyen játékkal, és a többiek esetében is gondot jelent a szülői kontroll.

A „piros gomb” valójában egy elég körvonalazatlan elképzelés, mely akár szoftveres megoldás is lehet, így nem kell attól tartanunk, hogy piros gombbal ellátott, az európai piacra szánt PlaySationok és Xboxok jelennek meg a közeljövőben. A bizottság jelentése nem részletezi, hogy egészen pontosan hogyan képzelik a megvalósítást, ám érdemes odafigyelni az Európai Parlamentre, mivel sok az unió által később kötelezővé tett, az Európai Bizottság által bevezetett szabályozó először ennek a testületnek a véleménynyilvánításaiban jelent meg.