Orosz katonai és amerikai kereskedelmi műhold ütközött

Kiss Ádám Zoltán, 2009. február 13. 08:20

Az eddigi hasonló esetek között a legnagyobbnak számító ütközés során egy orosz katonai és egy amerikai kereskedelmi műhold roncsolta szét egymást Föld körüli pályán.

Az eddig is ismert volt, hogy lassanként teleszórtuk a Föld körüli pályát űrszeméttel, és ez a jelenség már olyan méreteket ölt, hogy fontos tényező az új műholdak pályájának kiszámításakor, illetve a fellövésekkor. Most egy hivatalosan már használaton kívüli katonai műhold és egy kereskedelmi célú változat ütközött egymásnak a földtől mintegy 800 kilométeres magasságban, Szibéria felett.

Az orosz műholdat Kosmos 2251 kódnéven 1993-ban bocsátották fel, és míg az ütközés tényét Alexander Jakusin vezérőrnagy megerősítette, azt nem kommentálta, hogy vajon az állítólag fellövése után mindössze két évig működő műhold irányíthatatlanná vált volna. Az amerikai Iridium cég mostanáig működő szatellitjét 1997-ben küldték fel, és kiváltására 30 napon belül feljuttatnak egy újabb egységet.

Az esetet az eddigi legnagyobb ilyen eseménynek tartják a szakértők, akik egyben rendkívül valószínűtlennek tartották annak bekövetkeztét. Ez részben meg is kérdőjelezi a szakértők szakértő mivoltát, valamint a későbbi helyzetet tovább bonyolítja, hogy ilyenkor nem két űrszeméttel kevesebb lesz, hanem akár sok ezerrel több, ahogy a testek kisebb nagyobb részekre esnek szét, és ilyen formában lebegnek tovább. A baleset állítólag nem veszélyezteti a jóval lejjebb, 435 kilométeres magasságban tartózkodó nemzetközi űrállomást, ám hogy mennyire sok az űrszemét, azt könnyű elképzelni, ha arra gondolunk, hogy az első szatellit, a szovjet Szputnyik 1957-es fellövése óta mintegy 6000 műholdat állítottak pályára.