Integrált Siemens kardiológiai IT-megoldás

Kovács Attila, 2009. február 14. 13:29

Az alsó-szászországi Peine városi klinikán – első németországi klinikaként – az erek kontrasztanyagos röntgenvizsgálati (angiográfiai) rendszereit összekötötték egy képarchiváló/képmenedzsment és riportkészítő rendszerrel. Így minden adat, amely a 2008-ban megnyílt szívkatéter-laborban egy beavatkozás előtt vagy alatt keletkezik, automatikusan beáramlik az új IT-rendszerbe.

Ennek az az előnye, hogy a labor személyzete már a vizsgálat alatt a fontos adatokból perceken belül elő tudja állítani a beutaló osztály, illetve a küldő orvos(ok) számára a vizsgálati jelentést. Ez eddig jellemzően órákig tartott, hiszen a formanyomtatványokról kézzel kellett a rögzített adatokat a bevinni a riportkészítő rendszerbe, és a képeket hasonlóan manuálisan kellett adathordozóra rögzíteni.

Az új IT-rendszerben a Siemens a syngo Dynamics nevű teljes körű (multimodális) dinamikus képarchiváló rendszerét hozzákapcsolta a laborban lévő Axiom Artis FC angiográfiai berendezéséhez és Axiom Sensis XP véráramlástani (haemodinamikai) mérőhelyéhez. Utóbbi esetében a mérési adatok valós idejű adatátvitel útján kerülnek át automatikusan a syngo Dynamics rendszerbe. Ennek munkaállomása előtt ülő orvosnak a jelentés megírásához minden adat rendelkezésére áll, amint a katéterezés befejeződött. Így a kardiológiai osztály munkafolyamata jelentősen felgyorsul, az elkészülő jelentés pontosabb, mint a hagyományos katéteres laboratóriumokban. Hírek szerint a jövőben a klinika ultrahangos berendezéseihez is kiépítik a syngo Dynamics interfészt.