Mentsük meg az elveszőben lévő digitális tartalmakat!

Milkovits Gábor, 2009. február 14. 20:01

Az Európai Unió egy olyan kezdeményezést indított el, amelynek az a célja, hogy megőrizzék a jövő számára a mára elavult digitális formátumban vagy ásatag adathordozó eszközön tárolt információkat.

A „Keeping Emulation Environments Portable (KEEP)” elnevezésű program lényege az, hogy egy univerzális emulátort hoznak létre, amely elvileg minden 1970 óta létrehozott digitális adathordozót és fájlt kezelni tud. A kezdeményezésre mintegy négymillió eurót szánnak, ami azonban korántsem kidobott pénz, mivel becslések szerint éves szinten több milliárd eurós költséggel jár csak Európában az elöregedett digitális fájlok kezelése és az adatok helyreállítása. Csak a brit „National Archive” országos levéltár annyi elavult formában tárolt információval rendelkezik, ami megtöltene nagyjából 580 ezer enciklopédiakötetet.

Dr. Janet Delve, a Portsmouthi Egyetem számítógép-történésze a BBC-nek nyilatkozva elmondta, minden egyes digitálisan tárolt adat esetében fennáll annak a veszélye, hogy az újabb formátumok bevezetésével az adott információ örökre elvész a számunkra. Márpedig az újabb és újabb, egymással párhuzamosan használt fájlformátumok gombamód szaporodnak, majd ugyanilyen gyorsan ki is mennek a divatból, így az a törekvés, hogy hosszú távon biztosítsák az ilyen tartalmakhoz a hozzáférést, elsőrendű fontossággal bír. Ha nem tesszük, könnyen meglehet, hogy a 21. század szellemi teljesítményéből semmi sem marad majd az utókorra.