Fizetős alkalmazásokat forgalmaz a Google az Android mobilplatformra

Milkovits Gábor, 2009. február 14. 20:38

A Google bejelentette, hogy az Egyesült Államokban a jövő héttől a felhasználók külsős fejlesztők által kidolgozott, fizetős alkalmazásokat tölthetnek le az Android Market oldaláról Android rendszerű mobiltelefonjukra.

Mindehhez nyilvánvalóan az Apple iPhone App Store sikere szolgáltatta a receptet; az iPhone-tulajdonosok a hivatalos statisztika szerint július óta mintegy 500 millió példányt töltöttek le az összesen nagyjából 15000 elérhető fizetős és ingyenes iPhone-szoftverből. Az Android Market először amerikai és brit fejlesztők fizetős szoftvereit kínálja, ám még március végéig osztrák, német, holland, francia és spanyol társaságok alkalmazásai is bekerülnek a kínálatba, ami azt sugallja, hogy addigra Európában is elérhető lesz a szolgáltatás. Az Android Market kínálata mindeddig csak ingyenes okostelefon-szoftverekre korlátozódott.

Miközben a válság miatt a mobiltelefonok összforgalma 12,6 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben, a számítógép-jellegű funkciókat kínáló okostelefonoké 22,5 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy igencsak ígéretes piacról van szó, ahol nagy a harc a Symbian, a Windows Mobile, az Apple iPhone és most már a Google Android platformok között a felhasználók megnyerésért.