Új paraméter-érték a projektoroknál

Genda Csongor Zoltán, 2009. február 17. 18:04

Több gyártó is egy új fényesség-meghatározó értékrendszer bevezetésére készül, mellyel lehetővé válik a kivetítők színes fénykibocsátás szerinti osztályozása.

Jelenleg is számos paraméterérték fel van tűntetve a projektorok adatlapján, a legfontosabb azonban még mindig hiányzik, az úgynevezett Colour Light Output (CLO), ami magyarul színes fény kibocsátást jelent. A gyártók előszeretettel használják az ANSI Lumen-t mint a fényerő kifejezőjét, ez az adat azonban nem hiteles, alkalmas a fogyasztók megtévesztésére (főképpen a DLP-technológiájú eszközök esetében), mivel csakis a fehér fényességet mutatja. Ha csupán erre az értékre támaszkodunk, és összevetünk két azonos fényerejű készüléket, akkor óriási különbséget tapasztalhatunk a színmegjelenítést illetően. Néhány gyártó azonban a jövőben fel fogja tűntetni a CLO-értéket is az adatlapon, hogy hitelesebbnek tűnjenek a vásárlók előtt. A színes fény kibocsátás a kivetített kép színintenzitását jelöli, az értéket egy sötétkamrában spektrométerrel mérik le.
A projektorokat készítő nagyvállalatok közül elsőként az Epson jelentette be, hogy a jövőben a CLO-adatokat is feltűnteti majd készülékein, a kezdeményezéshez azonban több más gyártó is csatlakozott.