250 DVD-nyi adatmennyiség pénzérmeméretű felületen

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 23. 11:48

Amerikai kutatók újabb anyagokat fejlesztettek ki, melyek még kisebb és gyorsabb megoldásokat tesznek lehetővé az elektronikában, miközben a jelenlegi, félvezetőkön alapuló technológia lassan eléri a miniatürizálás határait. A tanulmányokat a Science tudományos folyóirat csütörtökön megjelent számában tették közzé.

"Bebizonyítottuk, hogy a jelenlegi eszközöknél jóval kisebbeket tudunk előállítani" - mondta Jeremy Levy, a Pittsburghi Egyetem munkatársa. A csoportjával kifejlesztett nanoméretű tranzisztorban kerámia kristályokat használtak: lantán-aluminát és stroncium-titanát rétegeket. Ezek az alapvetően szigetelő anyagok vezetik az elektromosságot, ha szendvicsszerű szerkezetet hoznak létre belőlük, majd pozitív töltés halad át rajtuk. A nanotranzisztor méretét jelzi, hogy atomi erőn alapuló mikroszkóp
(AFM) alatt készült.

Egy massachusettsi és kaliforniai kutatókból álló csoport eközben olyan filmszerű félvezető anyagot alkotott meg, amely egy pénzérme méretű felületen 250 DVD adatmennyiségét képes tárolni. Thomas Russell kutatásvezető kiemelte, hogy az általuk kifejlesztett félvezető anyag sűrűsége tizenötször nagyobb, mint bármelyik korábbi. Az eljárás különlegessége, hogy a polimerből előállított félvezető filmszerkezetét a felületre előzőleg felvitt zafírkristályokkal stabilizálták.