Gazelle: újszerű böngészőtervezet a Microsofttól

Milkovits Gábor, 2009. február 24. 07:02

A Microsoft egy olyan újfajta böngésző terveit ismertette hivatalos közlemény formájában, amely gyakorlatilag egy önálló operációs rendszerhez hasonló felépítésű, és ennek köszönhetően minden eddigi böngészőprogramnál biztonságosabb.

A Gazelle az Internet Explorertől, a Firefoxtól, a Safaritól vagy az Operától is alapvetően különbözik abban a tekintetben, hogy saját rendszermaggal (kernel) rendelkezik, akárcsak a Linux vagy a Windows. Ennek következtében a szoftver a „rendszer” összes erőforrását a weboldalak kezelésére tudja fordítani, beleértve a webes adatforgalom intelligens azonosítását, illetve a rosszindulatú kódokra történő reagálást. A Microsoft közleménye szerint a most használt böngészők mind statikus weboldalak megjelenítésére lettek tervezve, mára azonban a site-ok tele vannak dinamikus tartalommal, ami másfajta programokat igényel.

A Microsoft a közleményen kívül egyelőre nem árult el részleteket a Gazelle-ről, amellyel kapcsolatban persze egyáltalán nem biztos az sem, hogy valaha a nagyközönségnek szánt termék lesz belőle. A Microsoft kutatói hangsúlyozták, hogy egy IE-alapú, de annál jóval robusztusabb és biztonságosabb megoldásról van szó, amelynek továbbfejlesztéséhez szívesen fogadják a kívülről származó véleményeket is.