Rendesen, a második félévben jön a hatmagos AMD Opteron

Milkovits Gábor, 2009. február 25. 22:13

Az AMD hivatalos közleményben hirdette ki, hogy következő generációs, hatmagos Opteron processzora, amely az Istanbul kódnevet viseli, a menetrendnek megfelelően, még az idei év második felében forgalomba kerül.

John Fruehe, a vállalati szerver/munkaállomás termékek fejlesztéséért felelős igazgató szerint a socket 1207 csatlakozós, hatmagos Direct Connect architektúra lehetővé teszi 12, 24 vagy 48 processzormagos pengeszerverek építését a jövőben. Fruehe kiemelte, hogy a fejlettebb gyártástechnológia révén az Istanbul nem fogyaszt több energiát és nem ad le több hőt, mint a mostani négymagos Shanghai Opteronok. Emellett az új szerver-CPU-k kompatibilisek a korábbi 45 nanométeres négymagos csipekhez kialakított csatlakozókkal, azaz az ilyeneket tartalmazó szerverekben könnyedén újabbra cserélhetők a processzorok.

Az istanbul segítségével az AMD igyekszik utolérni a rivális Intelt, amely tavaly ősz óta forgalmazza hatmagos Dunnington szerverprocesszorait. Emellett az Intel hamarosan piacra dobja szintén szerverekbe szánt Nehalem-architektúrás CPU-it, amelyek állítólag magonként jobb teljesítményt fognak nyújtani, mint az említett Dunnington processzorok.