Kritikus biztonsági javítást kapott a Flash

Kiss Ádám Zoltán, 2009. február 26. 07:13

Az Adobe kiadta népszerű webes szoftverének befoltozott változatát, mind Windows, mind OS X és Linux operációs rendszerekre.

Az Adobe piacvezető Flash multimédiás szoftverének kritikus minősítésű hibáit javítja a most kiadott kód. Az egyszerre három operációs rendszerre kiadott szoftver öt biztonsági kiskaput foltoz be. A legnagyobb gond az volt, hogy egy hiányosság miatt a speciálisan kialakított SWF (Shockwave Flash) fájl megtekintésekor is már megfertőződhet gépünk.

A biztonságtechnikai elemzők mindig is igen magasra értékelték a Flash platformmal kapcsolatos veszélyeket, mivel ez a szoftverkörnyezet igen elterjedt az interneten, és a rosszindulatú kód írójának csak egy fertőzött oldalra kell csalni a felhasználókat. Az ilyen hibáknak nagyon is mérhető negatív pénzügyi kihatásai is vannak, hiszen számos online reklámfelület Flash alapon működik, ezek hatékonysága pedig számottevően csökken egy hiba megjelenésének hírére. A mostani, 10.0.22.87-es Flash megjelenését sajnos nem kísérte a napokban közzétett Adobe Reader kiskapujának befoltozása, pedig az is egy igen elterjedt szoftver. Arra a hibára az előre betervezett március 11-én esedékes frissítési napra ígértek javítást, de a legtöbb elemző szerint ez túl késő lenne, és túlontúl hosszú időt biztosítana a szakmai körökben már január 9 óta ismert hiba kihasználására.