Betörne a laptoppiacra a Nokia?

Milkovits Gábor, 2009. február 26. 21:20

Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia vezérigazgatója a finn YLE televíziónak adott interjúban közölte, „igen aktívan fontolgatják azt a lehetőséget”, hogy noteszgépeket forgalmazzanak a jövőben.

Erről szóló híresztelések már tavaly felröppentek a sajtóban, azonban a Nokia részéről mindeddig nem hangzott el hivatalos kommentár. Kallasvuo szerint nem egészen öt éven belül a ma mobiltelefonnak, illetve hordozható PC-nek hívott eszközök szinte megkülönböztethetetlenek lesznek egymástól. Már ma is több százmillió az olyan emberek száma világszerte, akik első internetes élményüket mobiltelefonjukon szerzik. A Nokia-vezér szerint ez jól mutatja, hogy a kétféle eszköz funkciói egyre inkább közelítenek egymáshoz.

Elemzők szerint a Nokia óriási háttér-infrastruktúrájával gond nélkül megjelenhet a laptop-piacon, annak ellenére, hogy az igencsak telített és óriási ott a verseny. Ben Wood, a CCS Insight kutatási igazgatója a Reuters-nek elmondta, hogy a lehetőség azért is lehet vonzó a finn mobilóriás számára, mert a szolgáltatók igen gyakran kínálnak manapság kedvezményes áron laptopokat is a 3G előfizetések mellé. A kétféle iparág közelítésének jeleit egyébként a másik oldalról is meg lehet figyelni, ugyanis az Acer, a HP és a Lenovo is tervbe vette, hogy okostelefonokat fog gyártani/forgalmazni a közeljövőben.