Távozik a Yahoo pénzügyi igazgatója

Kiss Ádám Zoltán, 2009. február 27. 07:24

Az új vezérigazgató menedzsmentet és az egész vállalatot érintő átalakításaiba a jelek szerint Blake Jorgensen sem fér bele.

A Yahoo átalakítása az új vezérigazgató, Carol Bratz kinevezésével kezdődött meg. A cég az első időkben úttörő szerepet vállalt az internetről ismert mai képünk kialakításában, ám lassan a romlás jeli kezdtek mutatkozni. A cég először nyilvánosan meghátrált a feltörekvő Google elleni keresőharcban, majd papírjainak tőzsdei értéke folyamatos csúszásba kezdett. Ez az évek óta tartó leértékelődés 2008 során vált drámaivá, és ezen nem segített a sokat vitatott, ám mégis nagyon várt Microsoft-szövetség elmaradása sem. A vállalat ezek után megpróbálta részben értékesíteni magát, ám egyelőre ez sem sikerült, és éppen ezek a legrosszabb idők köthetők a most távozó Jorgensen nevéhez, hiszen 2007 júniusa óta töltötte be a pénzügyi igazgatói posztot. Ő tehát egyértelműen a korábbi vezérigazgató Jerry Yang menedzsmentjéhez tartozott, akit éppen a saját alkalmazottjait is frusztráló határozatlansága miatt mentettek fel.

Az új vezér, Bratz már érkezése után hat héttel megkezdte a változásokat, és blogján személyi kérdésekre is kitérve kijelentette, hogy bár rengeteg elkötelezett és energikus ember dolgozik a cégnél, sokan lehúzzák és túlkomplikálják a céget. Bratz legfontosabb feladata új stratégiai szövetségest találni, valamint a máig meglevő hűséges felhasználói tábor által nyújtott előnyöket kihasználni, és ehhez Blake Jorgensen nem a megfelelő ember. A tőzsdei jelentések szerint ebben a piac is egyetért vele, mert a pénzügyi igazgató távozásának hírét egyáltalán nem traumának élték meg a befektetők, sőt a Yahoo részvényeinek értéke a bejelentés után 4,6 százalékkal emelkedett.