48 százalékkal csökkent a Dell nyeresége

Kiss Ádám Zoltán, 2009. február 27. 17:18

A cég negyedik negyedévi nyeresége drámai mértékben, majdnem felére esett vissza, ahogy a Dell megérzi a válság miatt csökkenő vállalati IT-költekezést.

A január 30-ával befejeződött üzleti negyedévben a Dell 351 millió dolláros nyereséget ért el, ami részvényenkénti 18 centes osztalékot jelent, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszak 679 millió dollárjával és 31 centjével. A mostani eredményeken némileg javít, hogy ha az egyszeri kiadásokat levonjuk az egyenlegből, akkor a cég 29 centes osztalékot fizethetett volna, ami a várt 26 cent fölött lett volna.

Tény ugyanakkor, hogy az értékesítések ettől függetlenül visszaestek, a Wall Street által jósolt 24,2 milliárd dollár helyett a vállalat csak 13,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le a negyedévben, ami 16 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi 16 milliárdhoz képest. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy egyrészt a Dell korábbi viszonyszámai sem a legjobb évekből származnak, így minden visszaesés húsbavágó a vállat számára, másrészt sem a Dell szakértői, sem külsős elemzők nem látják a negatív folyamat végét, tehát nem pillanatnyi visszaesésről vagy a hullámvölgy aljáról beszélnek, hanem további csökkenést várnak. Ez leginkább a megváltozott vállalati IT-költekezési szokásoknak köszönhető, míg a cégek megpróbálják a szoftveres és online marketingoldalt szinten tartani, vagy egyes esetekben a rivális kiütésének reményében növelni, a hardverbeszerzések jellemzően elmaradnak, hiszen a legtöbb gép már ma is bőven képes kiszolgálni a jellemzően erőforrás-takarékos üzleti szoftvereket.