Még a nejünknél is fontosabb a web

Genda Csongor Zoltán, 2009. március 2. 18:04

Egy a napokban közzétett tanulmányból kiderül, hogy a fiatalok már nem tudnák elképzelni a mindennapjaikat internet nélkül, szerintük egyszerűen értelmetlen volna az életük, ha nem tudnának többé fellépni a világhálóra.

A német informatikai szövetség (BITKOM) azt vizsgálta, milyen fontos szerepet tölt be a web az emberek életében, és megdöbbenéssel tapasztalták, hogy sokan nem hogy anyagi javakról, de még a szívüknek kedves személyről is lemondanának, ha választás elé állítanák. A 30 év alattiak többsége azt nyilatkozta, hogy inkább megválna autójától, vagy szerelmétől, mintsem élne internet nélkül. A tanulmány rávilágít a web szocializációt, másokkal való kapcsolatteremtést elősegítő szerepére is; minden második felhasználó használ fórum- és közösségi oldalakat, minden hatodik internetező üzleti partnerek keresésére is használja a hálót, és a szörfölők 8%-a itt talált rá párjára is.

A kapcsolatépítő jellegén túl azonban a világháló egyéb áldásos hatásairól is beszélt még a Bitkom elnöke, August Wilhelm Scheer, aki rámutatott arra, hogy a webre nem a társadalmi elszigetelődést előmozdító lélek- és szellemromboló eszközként kell tekintenünk, hanem épp ellenkezőleg. A válaszadók 61%-a például azt nyilatkozta, hogy általános műveltségét a webnek köszönhetően tudta bővíteni, a megkérdezettek fele pedig az árösszehasonlító oldalaknak köszönhetően pénzt takarított meg.
A tanulmányból kiderül még, hogy az átlagfelhasználó naponta 138 percet tölt online, vagyis közel 2 és fél órát.