Elnökségi ülést tartott az ICT Parlamenti Világközpontja Budapesten

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 9. 09:07

Az Információs és Kommunikációs Technológiák (ICT) Parlamenti Világközpontjának egyik fontos stratégiai célja, hogy a törvényekhez a világon mindenütt egyenlő módon férjenek hozzá az emberek, s a törvényhozást közelebb vigye a választókhoz - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke pénteken az MTI-nek.

Az elnök, aki egyben a világközpont társelnöke is, azt követően nyilatkozott, hogy Budapesten véget ért a szervezet harmadik elnökségi ülése.

Szili Katalin kifejtette, a szervezet egyik célja az, hogy a világ parlamentjei között javítsa az információcserét, s közelebb vigye a törvényhozást a társadalomhoz. A jelenleg 50 tagot számláló szervezet ezért 2020-ra 150-re kívánja növelni a tagok számát.

A világszervezet pénteki elnökségi ülésén az elmúlt év áttekintése mellett elfogadták az idei és jövő évre vonatkozó terveket és stratégiát is. Az elnökség így például támogatta azt, hogy a szervezettel való együttműködés lehetőségét világ minden parlamentjével ismertessék meg, s minél szélesebb körben működjenek együtt az országok az információs társadalomban rejlő előnyök kihasználása, illetve a demokrácia kiszélesítése érdekében.

A világközpont támogatja azt is, hogy a parlamentek az informatikai és kommunikációs technológiák felhasználásával modernizálják ügyvitelüket, s javítsák együttműködésüket. Különösen fontosnak tartja azt, hogy a fejlődő országokban javuljon a helyzet például a kölcsönös tapasztalatcserék révén.

Az elnökség által elfogadott záró nyilatkozat szerint fontos az is, hogy a parlamentek és a nemzetek együttműködjenek a különböző fejlesztésekben, s hangsúlyozza a fejlődés és a demokrácia támogatását, így például a méltányos és befogadó információs társadalom létrehozását. A nyilatkozatot a világ minden parlamentjének elküldik.

Szili Katalin elmondta, a szervezet 2020-ig mindenképpen működni fog, hiszen addig biztosan rendelkezik megfelelő forrásokkal. Az elnökség  legközelebbi ülését várhatóan szeptember-novemberben tartja, s addig meghosszabbították Szili Katalin társelnöki megbízását is.

A világközpont célja a parlamentek közötti regionális együttműködés elősegítése az informatikai, valamint a kommunikációs eszközök használatának terjesztésében. A szervezet az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Hivatala és az Interparlamentáris Unió kezdeményezés alapján jött létre római központtal.