6 Gb/s merevlemezes adatátvitel SATA 3 interfészen

Milkovits Gábor, 2009. március 10. 12:30

A Seagate merevlemezgyártó az AMD-vel nem kevesebb, mint 6 gigabit/s-os adatátvitelt demonstrált SATA interfészen keresztül egy számítógépes merevlemez és a rendszer többi eleme között, ami minimum a kétszerese az eddigi maximumnak.

A „fantáziadúsan” SATA 3-ra keresztelt csatolófelület ezzel a dupláját tudja a 3 Gb/s-ra képes SATA 2-nek, és a háromszorosát az 1,5 Gb/s maximumot biztosító eredeti SATA-nak. A gyorsításra szükség is van, hiszen az egyébként még mindig jelentősen többe kerülő flash SSD-k egyik fő előnye a hagyományos merevlemezekkel szemben éppen az érzékelhetően gyorsabb adatátvitel. Az új interfészt egyébként már egy ideje kidolgozta a Serial ATA IO iparági szervezet, azonban most a Seagate volt az első, aki működés közben demonstrálta.

A SATA interfészek maximum sebessége egyébként többnyire csak elméleti, a számítógépes rendszerek üvegnyakeffektusa miatt a valós plafon a legtöbb SATA 2 gépen inkább csak 2 Gb/s. Ezzel együtt a 2 helyett mondjuk 4 Gb/s még mindig elég komoly előrelépés – az első forgalomba kerülő SATA 3 merevlemezek a Seagate szerint az év vége felé érkeznek. A csipgyártók közül egyelőre az AMD jelezte, hogy továbbfejlesztett 750-es lapkakészlete támogatni fogja az új interfészt.